aA
Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis suabejojo, ar Prezidentūros skandalą tyrusios parlamentinės komisijos išvados teisėtos, o reikalavimai prezidentui Rolandui Paksui atsistatydinti nėra "bananų respublikos" lygio.
Rolandas Pavilionis
Rolandas Pavilionis
© DELFI
"Seimui teiktas tekstas yra prielaidų, įtarimų ir spėlionių rinkinys. Teisinio vertinimo šiame komisijos parengtame dokumente apskritai nėra", - teigiama R.Pavilionio pareiškime, kurį jis perskaitė antradienį Seimo posėdyje.

Jis pareiškimą perskaitė po to, kai buvo paskelbtos prezidento nusamdytų advokatų abejonės dėl parlamentinės komisijos išvadų teisėtumo.

Savo ruožtu, parlamentaras teigė, jog ir be komisijos išvadų buvo akivaizdu, jog prezidentas "padarė klaidų tiek sudarydamas savo patarėjų korpusą, tiek apibrėždamas jų ir savo kompetencijas, savo ir Seimo bei Vyriausybės santykius".

Nepaisant to, R.Pavilionio nuomone, reikalavimai prezidentui atsistatydinti nepateikus teisinio jo veiklos vertinimo pažeidžia Konstituciją.

"Kokioje civilizuotoje šalyje, o ne bananų respublikoje tai būtų įmanoma? Nejaugi beliko surinkti dar vieną šūsnį dvaro intelektualų, buvusių TSKP ar komunizmo dėstytojų, dabar virtusių politologais, laiškų ir paskelbti prezidento atsistatydinimą?", - piktinosi buvęs Vilniaus universiteto rektorius.

Žinomi Lietuvos mokslo bei kultūros veikėjai lapkričio viduryje paragino prezidentą Rolandą Paksą pasitraukti iš pareigų dėl Prezidentūrą krečiančio skandalo ir taip "išsaugoti Prezidento institucijos autoritetą".

Raginimą prezidentui, be kitų, pasirašė žinomas Lietuvos istorikas Edvardas Gudavičius, Atviros Lietuvos fondo direktorė Diana Vilytė, rašytoja Jurga Ivanauskaitė, žurnalų "Akiračiai" ir "Kultūros barai" bei savaitraščio "Literatūra ir menas" vyriausieji redaktoriai Liūtas Mockūnas, Bronys Savukynas ir Kornelijus Platelis.

Parlamentinės komisijos, nustačiusios, jog prezidentas dėl savo ryšių "buvo ir yra pažeidžiamas" ir tai "kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui", pirmininkas Aloyzas Sakalas pareiškė, jog komisijos išvados yra "teisėtos".

Siekdamas gauti nepriklausomą išvadą, jis dėl komisijos išvadų teisėtumo antradienį kreipėsi į Seimo Teisės departamentą.

R.Pavilionis taip pat pareiškė, jog "susidaro įspūdis, kad tolesniais politiniais veiksmais siekiamas ne atskleisti, bet pridengti šalyje per 13 metų susiklosčiusį korupcijos tinklą".

Apie šalyje 13 metų šalyje trunkančiais "korupcijos ir protekcionizmo" apraiškas po antradienio vykusio susitikimo su prezidentu prabilo ir naują Darbo partiją įkūręs parlamentaras milijonierius Viktoras Uspaskichas.

Pastarasis teigė paraginęs prezidento Rolando Pakso atskleisti jo turimą informaciją, kuri galėtų pakeisti Seimo nuomonę dėl galimos prezidento apkaltos.

Lapkritį per kratas pas dosniausią prezidento R.Pakso rėmėją Jurijų Borisovą rastas planas "Strekoza", kuriame siūloma sukelti šalyje skandalą, kuris sukompromituotų premjerą Algirdą Brazauską bei valdančiąją daugumą ir sudarytų palankias sąlygas kitais metais vyksiančius Seimo rinkimus laimėti prezidento įkurtai Liberalų demokratų partijai.

Įtariama, jog šį planą galėjo parengti R.Pakso rinkimų kampaniją konsultavę Rusijos kompanijos "Almax" specialistai.

R.Pavilionis ir V.Uspaskichas yra valdančiosios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos nariai, bet šiai partijai nepriklauso.

R.Pavilionis yra prisidėjęs rengiant Darbo partijos programą.

Valdančioji Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcija, kurios nariu yra R.Pavilionis, atsiribojo nuo jo pareiškimo dėl komisijos išvadų teisėtumo.

"Tai yra asmeninė R.Pavilionio nuomonė. Frakcija pritarė komisijos išvadoms", - BNS sakė frakcijos seniūnas Alvydas Ramanauskas.

NS lyderis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas kaip ir socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Brazauskas yra paraginę prezidentą atsistatydinti.

R.Paksas atmeta kaltinimus ir teigia neketinąs atsistatydinti. Jeigu jis neatsistatydins, Seime rengiamasi inicijuoti jam apkaltą. Šią savaitę turėtų būti baigtas rengti apkaltos tekstas ir surinkti parašai.

Apkaltai inicijuoti reikia ne mažiau kaip 36 parlamentarų parašų. Sprendimą dėl prezidento atstatydinimo gali priimti ne mažiau kaip 85 iš 141 Seimo nario.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.