aA
Roko muzikantas Jurijus Ševčiukas sukėlė sprogimą viešojoje erdvėje, pokalbyje su premjeru Vladimiru Purtinu pažeisdamas visus valstybinių televizijos kanalų tabu, bet prisipažino, kad jam šis pokalbis padarė kur kas mažesnį įspūdį, nei ketvirtą dieną nerimstančiai spaudai ir tinklaraščiams.
Jurijus Ševčiukas
Jurijus Ševčiukas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

J.Ševčiukas interviu agentūrai "Reuters" sakė, kad neišgirdo iš V.Putino atsakymų į savo klausimus, ir nesitiki greitų permainų: kad viešoji nuomonė nusisuktų nuo "stiprios rankos", opozicijai reikės dar ilgai dirbti.

"Atsakymo, apskritai, aš negavau. Atsakymas gali būti tik vienas - ir vėlgi, sprendžiant iš darbų... Kol kas darbų aš nematau. Taip pat nebuvo atsakymų, kokia bus ateitis šalies, dėl kurios man skauda širdį", - sakė J.Ševčiukas.

Prie labdaros koncerto proga padengto stalo šeštadienį J.Ševčiukas paklausė V.Putino apie visuomenės susisluoksniavimą į tarnus ir ponus, milicijos savivalę, "nesutinkančiųjų" judėjimo mitingų išvaikymus ir demokratijos ateitį šalyje.

V.Putinas J.Ševčiukui atkirto griežtai, kartai pakeldamas balsą ir su kandžia pašaipa. Į pirmąją žinomo muzikanto repliką vyriausybės vadovas atsakė klausimu: "O jūs kuo vardu, atleiskite?"

"Čia suveikė senas tardytojo įprotis užduoti trumpus klausimus "vardas ir pavardė?" - neįsižeidė J.Ševčiukas. - Aš išėjau tokią mokyklą - dar 1984 metais buvau pokalbiuose (KGB) "kontoroje" Ufoje".

Nepatikėjo

J.Ševčiuką, aktyvų "Nesutinkančiųjų eitynių" dalyvį ir vieną iš nedaugelio Rusijos roko muzikantų, kurie liko ištikimi socialiniam protestui kūryboje, V.Putinas patikino, kad šalies demokratinė raida negrįžtama, ir tarsi pažadėjo neperlenkti lazdos kovoje su "nesutinkančiaisiais".

Šio judėjimo nariai kiekvieno mėnesio 31-ąją dieną mitinguoja, reikalaudami, kad valdžia laikytųsi 31-ojo konstitucijos straipsnio, garantuojančio susirinkimų laisvę, ir gauna OMON lazdų.

Tačiau praėjus vos dviem dienoms po J.Ševčiuko ir V.Putino pokalbio milicija žiauriai išvaikė "nesutinkančiuosius" Maskvoje ir Sankt Peterburge.

"Kaip sakė apaštalas Paulius, tikrą pranašą nuo netikro galima atskirti tik iš darbų. Ir žodžius taip pat - teisingus ir neteisingus - galima suprasti tik iš darbų. Visa tai mes ir pamatėme, - sakė J.Ševčiukas. - Vėl buvo skandinimas išvietėje, vėl žiaurus OMON, sulaužytos rankos - frontininkas, girdi, buvo įžeistas Maskvoje".

Į akcijas susirinko keli šimtai žmonių - ne ką daugiau nei paprastai. J.Ševčiukas įsitikinęs, kad žmonės neina, nes netiki: nei V.Putinu, nei opozicija.

"Neatėjo liaudis net pažiūrėti į tai. Todėl, kad jie nepatikėjo V.Putino žodžiais. Tai rodo, kad žmonės pas mus - ne kvailiai, jie viską jaučia, jie nujaučia kažkokį gudravimą", - sakė V.Ševčiukas.

"Mūsų liaudis iš viso nepatikli, kiek ją mušė ir apgaudinėjo. Ar ji pasitiki demokratija? - sakė muzikantas.

Liberaliajai opozicijai, jo nuomone, bus nelengva papildyti gretas esant tokiai padėčiai, bet pasiduoti ji neketina.

Pasak J.Ševčiuko, ji pasirengusi "panaudoti bet kurias priemones - ir protestus, ir dialogus su valdžia, daryti kokius nors gerus darbus, kad šalyje pasidarytų lengviau, kad pelnytų liaudies pasitikėjimą".

"Dirbti reikia! Kad būtų galima pelnyti liaudies pasitikėjimą, kad žmonės tavimi patikėtų ir eitų paskui tave - reikia labai daug dirbti", - sakė J.Ševčiukas.

Tačiau papildyti per pastarąjį V.Putino dešimtmetį išretėjusius opozicijos politikų sąrašus J.Ševčiukas nesirengia.

"Politika turi užsiimti politikai, turi būti - ir yra - opoziciniai politikai. Aš nebūsiu nei deputatas, nei partijos lyderis", - sakė J.Ševčiukas.

"Mano reikalas - kūryba... Aš muzikantas, rašau dainas, tai man svarbiausia. Bet aš dar ir pilietis, ir kaip pilietis aš visada pareiškiu savo mintis ir nuomones. Aš manau, kad esu laisvas žmogus. Be vidinės laisvės kūrybos nėra. Ir aš linkiu visiems žmonėms vidinės laisvės", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.