aA
Pasikėsinimas padaryti nusikaltimą, šnipinėjimas ir valstybės išdavimas - tokie kaltinimai vakar Lukiškių kalėjime buvo pateikti 26 metų šiauliečiui Eugenijui Jonikai. Jeigu teismas pripažins E.Joniką kaltu, jam grės laisvės atėmimas nuo 10 iki 15 metų.
Ši žinia buvo dar vienas smūgis kaltinamojo motinai Reginai Jonikaitei. Šiaulių vaikų lopšelio-darželio "Kūlverstukas" vadovė tuoj po sūnaus sulaikymo Vilniuje tvirtino mananti, kad įvyko klaida.

E.Jonika buvo sulaikytas praėjusį pirmadienį apie 10 val. netoli sostinės Vingio parko, prie tilto.

Ten E.Jonika turėjo padėti voką su slapta informacija apie Šiaulių jėgos struktūras ir paimti kitą voką su pinigais.

Pinigus - apie tūkstantį JAV dolerių - E.Jonikai perdavė Rusijos ambasados darbuotoju apsimetęs saugumo pareigūnas. Visa tai stebėjo ir filmavo apie penkiolika pasislėpusių saugumo pareigūnų.

Iškart po pinigų perdavimo E.Jonika buvo sulaikytas ir antrankiais surakintomis rankomis pargriautas ant žemės. Saugumiečiai su juo patiltėje praleido apie valandą.

Šalia sulaikytojo gulėjo pravertas juodas lagaminas. Buvo matyti, kad jame - doleriai.

Visą šią slaptą šnipo sulaikymo operaciją stebėjo ir užfiksavo "Lietuvos ryto" žurnalistai.

Tai pamatę saugumo pareigūnai mėgino nuslėpti įvykį, žurnalistams aiškindami, kad nieko svarbaus neįvyko. Buvo teigiama, kad atliekami procesiniai veiksmai, tikrinami parodymai.

Šnipo sulaikymo operaciją saugumo pareigūnai rengė kelis mėnesius.

Maždaug prieš pusmetį pareigūnai sužinojo, kad iš darbo STT išėjęs E.Jonika dėl užgautų ambicijų ir iš keršto pasirengęs užsienio valstybei parduoti slaptą informaciją.

Saugumo pareigūnai pradėjo šį asmenį sekti. Per tarpininkus su juo susipažino vienas saugumo pareigūnas, apsimetęs Rusijos ambasados darbuotoju.

Su informaciją ketinusiu parduoti vyriškiu pareigūnas dažniausiai susitikdavo Klaipėdoje. Visos derybos buvo slapta įrašinėjamos.

Kitą dieną po E.Jonikos sulaikymo nuo pat ankstyvo ryto "Lietuvos ryto" žurnalistus neva išgerti kavos kvietėsi Valstybės saugumo departamento pareigūnai.

Iš tiesų saugumiečiai stengėsi iškvosti, iš kur žurnalistai gavo informacijos apie šnipo sulaikymą ir kaip atsidūrė įvykio vietoje.

Tuo tarpu kai kurie Seimo nariai įtarė, kad patys saugumo pareigūnai į sulaikymo operaciją pakvietė žurnalistus. Jie reikalavo, kad saugumo vadovas Mečys Laurinkus pasiaiškintų, kodėl įvykio vietoje atsidūrė dienraščio korespondentai.

Antradienį pasirodžius "Lietuvos ryto" publikacijai ir šnipo nuotraukoms, M.Laurinkus buvo priverstas atskleisti sulaikytojo pavardę. Tai jis pranešė Prezidentui Valdui Adamkui, kai buvo pakviestas į Prezidentūrą paminėti savo 50-ojo gimtadienio.

Trečiadienį teismas leido dviem mėnesiams suimti E.Joniką. Jį į teismo salę atlydėjo trys saugumo pareigūnai. Įtariamasis vilkėjo karine maskuojamąja striuke ir visą laiką ja slėpė veidą.

Laukdamas teismo sprendimo, E.Jonika savo advokato klausinėjo apie buitines sąlygas, kurios jo laukia kalėjime. E.Jonika labiausiai nerimavo, kad gali būti uždarytas į vieną kamerą su įžūliais nusikaltėliais. Yra žinių, kad šnipinėjimu įtariamą vyriškį slegia uždara erdvė.

"Lietuvos rytas"