aA
Partijos informuotos apie 33 asmenis jų rinkimų sąrašuose, kurie buvo teisti iki nepriklausomybės paskelbimo 1990 metais. Penkiolika dabartinių kandidatų buvo teisti už tyčinius nusikaltimus - vagystes, chuliganizmą, išžaginimą, todėl, VRK pirmininko nuomone, partijos turėtų tuos asmenis įvardyti.

Daugiausiai tokių asmenų - devyni - yra Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) sąrašuose. Kaip BNS sakė NS pirmininko pavaduotojas Gediminas Dalinkevičius, šie asmenys teisti 1968-1983 metais, daugiausiai lygtinai už chuliganizmą ir vagystes.

Anot G. Dalinkevičiaus, NS vadovybė neįvardys minėtųjų kandidatų, kol nesužinos, ar tie asmenys su tuo sutinka.

Keturi teisti už ekonominio pobūdžio nusikaltimus ir tyčinį kūno sužalojimą asmenys yra Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) sąraše. Kaip BNS sakė LLS valdybos narys Artūras Zuokas, LLS valdyba antradienį spręs dėl šių asmenų pavardžių paskelbimo.

Pasak A. Zuoko, susitikime su VRK ir VSD atstovais jis buvo informuotas, jog LLS sąraše vienas kandidatų praeityje buvo susijęs su KGB. Nustatyta, kad šis asmuo dirbo santechniku Šiaulių KGB skyriuje.

Be to, dviejų liberalų kandidatų bylos dabar yra tiriamos. Anot A. Zuoko, LLS vadovybė laikosi nekaltumo prezumpcijos principo, ir, kol teismas neįrodys jų kaltės, šie kandidatai bus laikomi nekaltais.

Lietuvos Socialdemokratų partijos (LSDP) sąrašuose rasti du praeityje teisti asmenys - už valstybės turto grobstymą bei už tarnybinių pareigų viršijimą. Tiriama vieno kandidato byla dėl nesumokėtų valstybei mokesčių.

Kaip BNS sakė LSDP atsakingasis sekretorius Romas Turonis, partijos vadovybė svarsto galimybę įvardyti asmenį, kurio byla tiriama. Kadangi pagal įstatymą kandidatų jau nebegalima išbraukti iš sąrašų, du teistieji asmenys dalyvaus rinkimuose, tačiau jiems bus siūloma nesibalotiruoti ateityje.

Lietuvos partijos "Socialdemokratija 2000" sąrašuose rasti du teistieji. Kaip BNS pranešė šios partijos pirmininko pavaduotojas Arvydas Akstinavičius, vienas kandidatų, 1980 metais nuteistas už plėšimą ir chuliganizmą, iš tiesų buvo teisiamas už antitarybinę veiklą, kitas - 1985 metais už ginklo neteisėtą laikymą, tačiau jam nuosprendis atidėtas.

Centro sąjungos sąrašuose vienas asmuo - buvęs kombainininkas - teistas už grūdų vagystę.

Praeityje teistų kandidatų rasta LDDP, Tėvynės sąjungos, Lietuvos laisvės sąjungos, Naujosios demokratijos/ Moterų partijos, Lietuvos valstiečių partijos, Respublikonų partijos, Tautininkų partijos, Lietuvos laisvės lygos, Rusų sąjungos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos sąrašuose.

Kaip pranešė Z. Vaigauskas, nustatyti dar trys asmenys, dirbę vairuotojais rajoniniuose KGB skyriuose, "3-4 žmonės", dalyvavę antivalstybinėje veikloje 1990 metais. Taip pat partijos informuotos apie kandidatus, kurie, VSD operatyviniais duomenimis, yra įtariami susiję su nusikalstama veikla.

Pasak Z. Vaigausko, rinkėjai turi teisę žinoti viską apie kandidatus, tačiau Savivaldybių rinkimų įstatymas yra netobulas ir to neužtikrina.

Pagal įstatymą, reikalaujama nurodyti, ar kandidatas yra buvęs KGB bendradarbiu bei jo teistumą po 1990 metų. Tačiau nereikalaujama nurodyti teistumo, buvusio iki Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo.

Anot. Z. Vaigausko, dabar Vyriausiajai rinkimų komisijai "biurokrato pozicijos laikytis būtų buvę protingiausia".

Tačiau jis suprantąs ir rinkėjų teisę žinoti viską apie kandidatus, už kuriuos siūloma balsuoti.

Tai, pasak Z. Vaigausko, rodo, kad savivaldybių rinkimų įstatymą reikia tobulinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.