aA
Pratęsdamas Vilniaus konferencijos "Civilizacijų dialogas" dvasią, rugpjūčio mėnesį Vilniuje vyks tokio paties pavadinimo pasaulio jaunimo festivalis. 2001-uosius Jungtinėms Tautoms paskelbus Civilizacijų dialogo metais, daugelyje pasaulio šalių vyksta įvairios konferencijos, diskusijos, seminarai šiais klausimais.
Jaunimas
Jaunimas
© ELTA
Rugpjūtį Vilniuje vyksiantis festivalis, jo koordinatoriaus Donato Kireilio teigimu, išsiskirs iš kitų tuo, kad yra inicijuotas jaunimo ir skirtas jam.

Festivalį organizuoja 30 iniciatyvių jaunuolių - jaunimo ir universitetinių organizacijų atstovai. Juos remia Lietuvos UNESCO nacionalinė komisija.

Festivalis, kuriame tikimasi sulaukti apie 1000 dalyvių iš daugiau nei 80 pasaulio šalių, jau įtrauktas į oficialią UNESCO renginių programą.

Festivalio programa sudaryta iš akademinių diskusijų ir meninių projektų, kad įvairių kultūrų jaunimas galėtų bendrauti ir pasikeisti patirtimi.

Darbo grupėse bus diskutuojama tolerancijos, kitoniškumo, jaunimo vaidmens stiprinant taiką pasaulyje, kultūrų įvairovės, dvasingumo temomis.

Dalyviai taip pat bus įtraukti į keramikos, ugnies skulptūros, folkloro, roko, klasikos, elektroninės muzikos, teatro, šokio, kino, sporto projektus.

Kaip spaudos konferencijoje penktadienį teigė festivalio programų koordinatorė Ieva Rozanovienė, pagrindinis dalyvių atrankos kriterijus - veiklumas ir sugebėjimas integruoti savo kultūrą į bendrą renginių visumą, taip sudarant multikultūrinę mozaiką.

"Oficialios" festivalio grupės "Skamp" narys Victoras Diawara stebėjosi, kad, šnekant apie globalizaciją ir kosmopolitizmą, Lietuvoje vis dar bijomasi prarasti identitetą.

"Iš tiesų tokia patirtis padeda pažinti pasaulį ir pristatyti jam savo kultūrą, o tai yra pati vertingiausia gyvenimo patirtis", - teigė V.Diawara.

Festivalis taip pat sieks įtraukti įvairių Lietuvos regionų jaunimą, kuris, pasak organizatorių, dažnai neturi galimybių atsiskleisti.

Kol kas organizatoriai neturi konkrečių patalpų, kuriose vyks akademinės diskusijos. Manoma, kad šiam tikslui gali būti panaudotos Vilniaus Universiteto patalpos.

Šiuo metu festivalio biudžetas, į kurį nėra įtrauktos dalyvių kelionės išlaidos, yra 500 tūkstančių litų. Organizatoriai tikisi Lietuvos verslininkų ir organizacijų paramos, kuri padėtų tinkamai pristatyti Vilnių. Jaunimo festivalis vyks dvi savaites prieš Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją, kurios tema - "Pasaulio civilizacijų dialogas".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.