aA
Seimo konservatorių dauguma antradienį "prastūmė" įstatymo pataisas, kurios iš pagrindų keičia Seimo rinkimų sistemą.
Didžiausią parlamentarų susipriešinimą sukėlė konservatorių iniciatyva vienmandatėse apygardose atsisakyti antrojo rinkimų turo. Šios idėjos autoriai - konservatorių frakcijos seniūno pavaduotojas Rimvydas Survila ir partijos pirmininko pavaduotojas Sigitas Kaktys. Jis vadovavo rinkimų įstatymo pataisų rengimo grupei.

Už pataisas daugiausia balsavo konservatorių ir kirkščionių demokratų frakcijų nariai.

Konservatorių siūlymu, atsisakius antrojo rinkimų turo, nugalėtoju skelbiamas daugiausiai balsų pirmajame ture surinkęs kandidatas. Priėmus naująsias pataisas, rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvavo 40 proc. rinkėjų.

Proporcinėje sistemoje, balsuojant už partijų sąrašus, minimalus rinkėjų aktyvumas turi būti 25 procentai.

Manoma, kad tokia sistema naudinga populiariausioms arba geriausiai elektoratą sutelkusioms partijoms. Lietuvos atveju, tai yra Naujoji sąjunga (socialliberalai) bei Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai).

Antradienį prieš pat pataisų priėmimą surengtoje spaudos konferencijoje vienas liberalų lyderių Alvydas Medalinskas teigė, kad "pats faktas, kad tokios pataisos svarstomos likus trims mėnesiams iki Seimo rinkimų, byloja, kad su politine etika ne viskas tvarkoje".

Mažoritarinė vieno rinkimų turo sistema galioja daugelyje anglosaksų ir Britų sandraugos šalių, kur jau seniai susiformavusi dvipartinė sistema.

Liberalo teigimu, Lietuvos staigus posūkis nuo kelių dešimčių partijų sistemos prie dvipartinės ar tripartinės būtų perdaug radikalus ir drastiškas.

"Toks kardinalus įstatymo pakeitimas daromas neleistinai paskubomis", sakė A. Medalinskas. Anot jo, galima neigiama pataisų pasekmė yra ta, kad "susiformuos politinis elitas, į kurį bus sunku patekti kitiems individams ir politinėms jėgoms".

Opozicinės LDDP parlamentaras Justinas Karosas kitoje spaudos konferencijoje teigė, kad konservatoriai savo pataisomis "mėgina išeidami pasilikti".

Anot J. Karoso, prieš pat rinkimus iš esmės keisti įstatymą yra nekorektiška. Parlamentaro teigimu, nedera "prieš pat rinkimus gelbėtis kitų sąskaita".

Pasak jo frakcijos kolegos Gedimino Kirkilo, nors pakeitimai galėtų būti naudingi ir socialdemokratinių jėgų koalicijai, nepriimtinas yra pats principas keisti rinkimų įstatymą prieš rinkimus.

"Tai akivaizdi manipuliacija, akivaizdi apgaulė", sakė G. Kirkilas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.