aA
Apie "siurprizus", laukiančius vairuotojo tamsiu paros metu, įspėja "Trasos" konsultantas, vairuotojų rengimo mokyklos direktorius Vladimiras Ikonikovas.
Suprantama, daug kas priklauso, kokiu keliu važiuojama. Vienas didžiausių pavojų, gresiančių važiuojantiesiems automagistrale, reali galimybė užmigti. Kitais atvejais galima laiku nepastebėti įvairių kliūčių, neįvertinti realaus pavojaus ten, kur dieną jo tikrai nebūtų.

Pradžioje - keli bendro pobūdžio patarimai:

Į tolimą kelionę stenkitės nevykti nakčiai - rytinis važiavimas bus nepalyginti lengvesnis, vadinasi, saugesnis. Ypač būkite budrūs užklupus sutemoms, prieblandoje, dar nevisiškai sutemus. Jeigu tamsiu paros metu priešais jus atvažiuoja automobilis tik su vienu veikiančiu žibintu ar gabaritine šviesa, sukite kiek galima dešiniau.

Labiausiai bijokite neapšviestų ar neatspindinčių šviesos kliūčių kelyje ar šalikelėje. Todėl visuomet stenkitės laikytis arčiau kelio vidurio, palikdami erdvės galimam manevrui.

Akinimas

Nežiūrėkite į automobilį su įjungtomis ilgosiomis ir net trumposiomis šviesomis. Nukreipkite žvilgsnį į dešinį važiuojamosios dalies kraštą, o artėjantį automobilį kontroliuokite vadinamuoju šoniniu regėjimu. Jeigu vis dėlto jus apakino, verčiau trumpam sustokite.

Perjunkite šviesas iš tolimųjų į artimąsias ne tik privažiuodami prie kito automobilio, bet ir lenkdami jį, taip pat tada, jei ir jus aplenkė. Neverta "varžytis", kas pirmas perjungs šviesas, verčiau tai padaryti pirmam. Jeigu jus akina tolimosios iš paskos važiuojančio automobilio šviesos, trumpam signalizuokite įjungdami avarines šviesas.

Pamatę kelių policijos ekipažą, tamsoje verčiau apie tai neperspėkite priešais atvažiuojančių automobilių vairuotojų mirksėdami tolimosiomis ir artimosiomis šviesomis. Dieną kelių policija už šitokį įspėjimą jums nieko nepadarys, o važiuojant vakare ar naktį kitas kelių patrulis jus jau gali nubausti už netaisyklingą šviesos priemonių naudojimą. Precedentas yra ne vienas. Kita vertus, jį akindami iš tikrųjų darote kitam vairuotojui meškos paslaugą.

Be kitų darbų, būtinų prieš išvykstant į tolimesnį kelią, labai rūpestingai nuplaukite ir nuvalykite priekinį stiklą. Tiek tamsoje, tiek saulei šviečiant nevalyti stiklai ypač apsunkina matomumą. Nepamirškite pavalyti stiklų ir iš vidaus.

Jeigu jūsų automobilyje rūkoma, stiklus plauti geriausia specialiais skysčiais ar aerozoliais. Ypač veiksmingos priemonės, skirtos krištolui valyti. Tačiau su jomis reikia elgtis atsargiai, kadangi šie skysčiai ardo guminius ir plastikinius paviršius.