aA
Dar viena greito maisto išimtis - panašių užeigų meniu nerasite daržovių ir vaisių patiekalų (jeigu neskaičiuosime tarp batono ir kotleto suspaustų mažyčio salotos lapelio ir ploniausio agurko griežinėlio). Amerikiečiai pabandė ištaisyti klaidą ir į mokyklinius pusryčius, kuriuos patiekia greito maisto užkandinės, ėmė dėti žalumynus ir daržoves.
Teisingi pietūs
Bet štai bėda!- pasirodo, vaikučiai jau priprato prie tradicinių bevitamininių porcijų - visi žalumynai ir daržovės pavalgius lekia į šiukšlių krepšį.

Reikia pasakyti, kad greito maisto užeigų savininkai labai gerai išstudijavo vaikų skonius. Ir, jeigu rūpestinga mama vis tik bando kovoti su vaikišku negeru pomėgiu valgyti bandeles, keptas bulves, pyragėlius, paįvairindama meniu įvairiausiais vaisiais, daržovėmis, košėmis, sultimis, pieniškais ir kitais naudingais produktais, tai pakelės užkandinės nepedagogiškai pataikauja kenksmingiems įpročiams, viliodamos mažylius “Happy Meel” žaisliukais, kuriuose be siurprizo vis tas pats hamburgeris ir bulvytės fri. Pamėgęs greitą maistą, jaunimas sunkiai jo atsisako.

Tuo tarpu Europa sėkmingai kovoja su amerikietiško greito maitinimo įsitvirtinimu. Kiekvienoje šalyje rūpestingai puoselėjamos nacionalinės mitybos tradicijos - stengiamasi viską padaryti dėl greito aptarnavimo nedidelėse kavinėse organizavimo. Populiarėja, pavyzdžiui, salotų barai. Užsukai į tokią užeigą, prisirinkai prie baro įvairiausių smulkiai pjaustytų daržovių. Nori - pridėk prie daržovių keptą žuvį arba mėsos kotletuką, arba kepsnį.

Kibervalgytojas

Ar visuomet “greitai” reiškia “gerai”? Jau kiek kartų gastroenterologai perspėjo: valgykite neskubėdami, kad pajustumėte kiekvieno kąsnelio skonį ir aromatą bei suspėtumėte kruopščiai sukramtyti maistą. Jeigu įpratote pietauti neatsitraukdami nuo darbo stalo, mesti į “krosnelę” didžiulius gabalus, ryti juos, kaip smaugliai, įsistebeilyję į laikraštį arba televizorių, tai anksčiau ar vėliau turėsite problemų dėl skrandžio.

Deja, rūpindamiesi lankytojų patogumais, greito maisto išradėjai neskubaus valgymo senovinį procesą pavertė mechanišku eilinės kalorijų dozės pasisavinimu. Be peilio ir šakutės, nematydamas viso sumuštinio, automatiškai valgydamas jį iš popierinio įpakavimo, žmogus panašėja į robotą: pasikrovei nuo baterijos - ir vėl prie darbo. Apsidegindamas, springdamas toks valgytojas praranda teigiamas emocijas: jis niekada negalės tinkamai įvertinti kulinaro meistriškumo, pasidžiaugti gražiai serviruotu stalu.

Laikas - pinigai

Manoma, kad pirmasis patiekalas, sugalvotas XVIII amžiuje, padedantis sutaupyti laiko, buvo sumuštinis. Jo išradėjas - Džonas Montegiu, grafas Sendvičas buvo užkietėjęs kortuotojas. Nenorėdamas pasitraukti iš azartinio žaidimo tam, kad pavalgytų, jis liepė virėjui tarp dviejų duonos riekelių padėti mėsos gabalėlį. Taip savo skolas jis viena ranka didino, o kitoje laikė nė kiek netepantį pirštų sumuštinį.

O 1886 metais atsirado pirmasis "hamburgeris". Gydytojas Džeimsas Selsberi skubėdamas perpjovė šiltą bandelę, tarp puselių paslėpė šviežią, sultingą, aromatingą veršienos kotletuką. Savą autorių turi ir "hot- dogas". Juo tapo sumanus amerikiečių prekiautojas ir Luizijanos valstijos. Siekdamas pritraukti lankytojus, kartu su sultinga kieta dešrele natūraliame apvalkale duodavo jiems porą pirštinių, kad nesusiteptų valgydami. Kai, baigiantis dienai, pardavėjas paskaičiavo nuostolius - pirštinių niekas negrąžino,- jam į galvą atėjo idėja - karštą dešrelę dėti į bandelę.

Tačiau kaip nutolę nuo pirmųjų kulinarinių bandymų šiandieniniai "hot-dogai" su putliomis dešrelėmis, sudžiūvusios picos, "hamburgeriai" ir "bigmakai"!

1. Gydytojai rekomenduoja atokiau nuo greito maisto laikytis visiems, kam rekomenduotas dietinis maitinimas - ypač alergiškiems žmonėms, diabetikams, širdininkams, hipertonikams, sergantiems skrandžio, žarnyno ir inkstų ligomis, taipogi linkusiems tukti.

2. Nebūkite panašūs į amerikietį, kuris, pagal statistiką, iki šiol lankosi greito maisto užeigose 9 kartus per savaitę. Jeigu aplinkybės visgi susiklostė taip, kad jums teko ten papietauti, imkite mažas porcijas. O namie pasistenkite sau suruošti lengvą vakarienę iš produktų, turtingų ląstelienos ir vitaminų - to, ko negavote kavinėje. Apribokite saldumynus. Tądien jums teks pamiršti apie užkandžius tarp valgymų, kitaip rizikuojate viršyti kalorijų normą.

3. Kad ir kaip skubėtumėte, ryte raskite keletą minučių tam, kad, pirmiausia, sočiai papusryčiautumėte, o antra, pagalvotumėte, kur ir kaip užkąsite dieną. Paimti iš namų sumuštiniai su sūriu, virtos mėsos griežinėliu (dar geriau- žuvies) arba daržovėmis, obuolys, nupirktas pakeliui bananas arba apelsinas padės jums susilaikyti nuo greito maisto pasirinkimo. Savo darbo dieną planuokite taip, kad pietums liktų pakankamai laiko, tuomet neskubėdami, su apetitu galėsite paskanauti kavinėje arba restorane.

4. Šiandien atsirado daug firmų, atvežančių priešpiečius tiesiai į ofisą,- rinkitės tas, kurios siūlo daug įvairių šviežių daržovių ir žuvies patiekalų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.