aA
Vienas Didžiosios Britanijos gyventojas sukūrė interneto svetainę, kurios pagalba ketinama išsikovoti teises į laisvos ortografijos rašybą. Autorius tikina, kad ortografija – tai “asilų” mokslas, o “asilai” turi savybę sunervinti Richardą Lawrence’ą Wade’ą, gerai žinomą Oksfordo universiteto profesorių, tyrinėjantį Arabų kalbą.
William Shakespeare
Jis - vienas žinomiausių laisvo rašymo propaguotojų
Savo interneto svetainėje profesorius rašo, kad “norėtų nutraukti šią grandinę, kuri mus surakinusi kaip vergus jau 200 metų”. Įdomu, kad interneto svetainė vadinasi “Freespeling” – žodis, kuri pagal anglų kalbos gramatiką rašomas su dviem “L”.

Pagal jo teoriją, kiekvienas turi teisę rašyti anglų kalbos žodžius taip, kaip jam atrodo teisingai. Kadangi ortografija daugumai žmonių yra savotiška bausmė, todėl savo tinklapyje profesorius siūlo supaprastinti žodžius. Šiam tikslui, kiekvieną savaitę svetainės lankytojams yra suteikiam proga iš 10 žodžių variantų išrinkti pačius paprasčiausius ir logiškiausius.

Norėdamas įrodyti tokio gramatikos supaprastinimo būtinybę, profesorius pateikė duomenis, kad tik 17 proc. angliškai kalbančių žmonių gali be klaidų parašyti žodžius “height, necessary, accommodation, separate, sincerely, business”. Galima suprasti profesoriaus ketinimus supaprastinti anglų kalbos rašybą, tačiau jis pamiršo vieną reikšmingą pavyzdį. Jo tėvynainis George’as Orwellas savo knygoje 1984 pareiškė, kad gramatikos taisyklių supaprastinimas gali kultūriškai ir moksliškai nuskurdinti tautą. Tačiau prieštaraujantis pavyzdys pateikiamas pačioje svetainėje: čia teigiama, kad laisvąjį rašymą propagavo tokie asmenys, kaip Williamas Shakespeare'as bei D.Britanijos karalienė Elžbieta.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.