aA
V. Putinas priminė, kad S. Radujevo sąžinę slegia daug nusikaltimų, tarp jų - įkaitų pagrobimas Kizliare ir Pervomaiskojės gyvenvietėje 1996 metų sausį. Per šiuos nusikaltimus žuvo maždaug 100 karių ir taikių gyventojų.

"Tai vienas pavojingiausių banditų vadeivų", sakė V. Putinas. "dabar jis yra kalėjime, kur jam ir vieta, pabrėžė laikinasis prezidentas. Norisi tikėti, kad tai tik pradžia".

Tai pirmas kartas per visą praėjusį rugsėjį pradėtą karo operaciją, kai Rusijos pajėgos suėmė vieną aukščiausių sukilėlių vadų.

Kaip pranešė žurnalistams po posėdžio Federalinės saugumo tarnybos direktorius Nikolajus Patruševas, drauge su S. Radujevu Čečėnijoje buvo suimti ir atvežti į Maskvą trys jo artimiausi padėjėjai. Tai - S. Radujevo finansininkas, kuris tvarkė net tik jo formuotės, bet ir kitų formuočių finansavimo reikalus, taip pat S. Radujevo apsaugos viršininkas.

Operacijoje dalyvavę FST darbuotojai nuostolių nepatyrė. S. Radujevas buvo suimtas Novogroznenskio gyvenvietėje. Pasak jo, operacija buvo taip gerai parengta, kad nebuvo išauta nė vieno šūvio", sakė N. Patruševas.

Ją rengiant buvo atsižvelgta ne tik į tai, kad S. Radujevą saugo 100 žmonių, bet ir tai, kad įvairiu laiku jis vadovavo iki 10 tūkst. žmonių. "Radujevas buvo šokiruotas to, kas įvyko", pranešė N. Patruševas. Pasak jo, dabar S. Radujevas jau nusiramino ir yra tardomas.

Kaip pirmadienį pranešė agentūrai "Interfax" Rusijos jėgos struktūrų pareigūnai, kai kuriais duomenimis, S. Radujevas laikomas FST Lefortovo tardymo izoliatoriuje, tačiau oficialūs izoliatoriaus pareigūnai nepatvirtino ir nepaneigė šios informacijos.

32 metų S. Radujevas devintajame dešimtmetyje buvo komjaunimo veikėjas, devintojo dešimtmečio pradžioje rėmė Džocharo Dudajevo valdžią, o netrukus tapo prezidento žentu.

Nuo 1992 metų tapo Čečėnijos ginkluotųjų pajėgų 6-osios brigados vadu, vėliau buvo valdžios nekontroliuojamos generolo Dudajevo armijos vadu, Interpolas buvo paskelbęs jo tarptautinę paiešką.

Į S. Radujevo gyvybę buvo pasikėsinta mažiausiai keturis kartus. Jis buvo sunkiai sužeistas, taip pat - į galvą, bet liko gyvas.

Pirmadienį Rusijos generalinė prokuratūra pareikš S. Radujevui kaltinimus pagal kelis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Kaip pareiškė generalinio prokuroro pavaduotojas Vasilijus Kolmogorovas, S. Radujevas kaltinamas banditizmu, terorizmu ir sprogimo Piatigorsko geležinkelio stotyje organizavimu 1997 metų balandį.

S. Radujevui, jeigu bus įrodyta jo kaltė, gresia iki 20 metų kalėjimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.