aA
Pirmadienio vakarą ir antradienio rytą didžiausiose šalies degalinėse degalų kainos šoktelėjo 5 centais. Skeptikai teigia, kad taip didžiausios bendrovės nori atsigriebti už praeitą savaitę iš Konkurencijos tarybos gautas dešimttūkstantines baudas.
Degalinė
Degalinė
© "Lietuvos žinios"
Jau tapo populiaru, kad degalinių vadovai prisidengia aiškindamiesi, jog kainas diktuoja "Mažeikių nafta", o šiai - pasaulinė rinka. Tačiau "Mažeikių naftos" kainoraščiuose fiksuojama, jog naftos produktų pardavimo kaina krinta.

Konkurencijos tarybos atstovai degalų brangimo priežasčių siūlo ieškoti pačiose degalinėse ir aiškina, kad Roterdamo biržoje tylanti naftos kaina Lietuvos rinkai įtaką daro per kelias dienas, o ne per kelias valandas.

Nuo balandžio iki gegužės vidurio didžiausiose šalies degalinėse benzinas brango maždaug 32-34 centais už litrą, dyzeliniai degalai - apie 11 centų. Pirmadienio vakarą ir antradienio rytą benzino kaina didžiausiose degalinėse dar kartą šoktelėjo vidutiniškai 5 centais už litrą. Degalų rinkos žinovai tikina, kad jeigu kainos kils tokiais tempais, birželį ir liepą galima sulaukti visų laikų degalų kainos rekordo.

Degalinių atstovai pateikia skirtingus aiškinimus, kodėl degalai vienu metu, tik kelių valandų skirtumu, brangsta bene visose degalinėse, tačiau akivaizdu, kad Konkurencijos tarybos išvados apie galimus vertikaliuosius susitarimus nėra be pagrindo.

Rekordas

Didžiausios degalų kainos Lietuvoje buvo praėjusių metų birželį. Tada A95 rūšies benzinas kainavo 2,79 Lt už litrą, A92 - 2,69 Lt. Dyzeliniai degalai labiausiai brango praėjusių metų lapkritį - tada litras kainavo apie 2,40 Lt.

Pirmadienio vakarą populiariausio A95 benzino litro kaina Vilniuje ir didžiuosiuose šalies miestuose šoktelėjo iki 2,74 Lt už litrą, o A92 - iki 2,69 Lt. Reikia pažymėti, kad bemaž visą balandį ir gegužę benzino litro kaina nuolat pakildavo keliais centais, tačiau šis kainų šuolis vėl priminė kovą, kai per porą savaičių degalai brango vidutiniškai 9 centais už litrą.