aA
V.Adamkus ir G.Javlinskis
V.Adamkus ir G.Javlinskis
Liberalios centristinės partijos "Jabloko" lyderį G.Javlinskį priėmė prezidentas Valdas Adamkus, kurio kvietimu žymus Rusijos ekonomistas vieši Vilniuje vykstančioje tarptautinėje konferencijoje "Europos integracija: ekonominės ir saugumo pasekmės Vidurio ir Rytų Europai".

Po susitikimo su V.Adamkumi, G.Javlinskis žurnalistams sakė, kad Rusijos delegacija turi teisę spęsti, dalyvauti ar ne kitą pirmadienį darbą pradėsiančioje NATO PA pavasario sesijoje, tačiau šis įvykis būtų puiki proga išsakyti savo poziciją.

Kaip skelbta, praėjusią savaitę Valstybės Dūmos taryba nusprendė nesiųsti delegacijos į PA sesiją, kad Rusijos parlamentarų dalyvavimas nebūtų suprastas kaip pritarimas NATO plėtrai į Rytus.

"Aš manau, kad būtų teisinga atvykti į tokią konferenciją ir smulkiai ir atvirai suformuluoti argumentus", - sakė G.Javlinskis.

Pasak deputato, "karinio bloko sienų priartėjimas, yra nerimą keliantis faktorius, ypač po įvykių (Jugoslavijos provincijoje - BNS) Kosove".

Tačiau G.Javlinskis pabrėžė, kad Lietuva, būdama suvereni valstybė, "gali ir turi priimti visus sprendimus visiškai savarankiškai".

Pasak prezidento atstovės spaudai Violetos Gaižauskaitės, pokalbyje buvo aptarti ekonominiai ir socialiniai procesai Lietuvoje ir Rusijoje, dvišalių santykių raida bei euroatlantinės integracijos klausimai.

Pasak G.Javlinskio, pokalbyje su V.Adamkumi sutapo požiūriai dėl būtinybės Lietuvai tapti ES nare.

Pasak G.Javlinskio, nors su prezidentu sutariama dėl Lietuvos narystės ES-oje reikšmės, nuomonės išsiskyrė dėl Lietuvos siekių tapti NATO nare.

"Aš sakiau, kad NATO plėtra Rusijai yra problema, nes tai yra karinio bloko sienų priartėjimas prie Rusijos. Tai negali Rusijos nejaudinti", - sakė G.Javlinskis.

Paklaustas, kaip gali būdu gali būti išspęsta Lietuvos ir Rusijos sienos sutarties ratifikavimo problema, G.Javlinskio nuomone, reikėtų dar vieno prezidentų V.Adamkaus ir Vladimiro Putino susitikimo.

Antradienį ryte G.Javlinskis tarptautinėje konferencijoje skaitė pranešimą apie Europos Sąjungos (ES) plėtros įtaką Rusijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.