aA
Ukrainos centrinė rinkimų komisija (CRK) antradienį atsisakė įregistruoti iniciatyvinę grupę referendumui dėl prezidento atstatydinimo surengti, kuri buvo patvirtinta gegužės 8 dieną Čerkasuose įvykusiame susirinkime.
Savo sprendimą CRK motyvavo tuo, jog susirinkimo metu ir įforminant dokumentus buvo pažeisti visuotiniam ir vietos referendumams keliami reikalavimai.

Be to, kaip pažymėjo CRK narys Viktoras Alsufjevas, susirinkime patvirtintų klausimų formuluotė "jau savaime yra pagrindas neįregistruoti iniciatyvinės grupės". Pasak jo, šie klausimai negali būti svarstomi visuotiniame referendume, nes tektų keisti Konstituciją.

Susirinkimai, kuriuos organizavo štabas opozicijos inicijuojamam referendumui surengti, jau įvyko įvairiuose šalies regionuose, tačiau medžiaga CRK dar kol kas neperduota.

Pradėti rinkti parašus referendumui remti bus galima tik CRK įregistravus iniciatyvinę grupę, kuri tvirtinama piliečių susirinkime. Norint paskelbti referendumą, būtina surinkti ne mažiau kaip 3 mln. parašų ne mažiau kaip trečdalyje Ukrainos regionų. Be to, iniciatyvinė grupė gali rinkti tik parašus piliečių, gyvenančių toje gyvenvietėje, kur vyko susirinkimas.

Referendumui siūlomų klausimų esmė tokia: priversti Leonidą Kučmą atsistatydinti iš prezidento posto, taip pat siūlyti keisti valstybinės valdžios modelį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.