aA
Book
V.Mikelėnas žurnalistams sakė, jog komentarų tikslas - koncentruotai atskleisti kiekvienos komentuojamos normos tikslus, jos sisteminius ryšius su kitomis kodekso normomis, su kitais įstatymais.

CK pirmojoje knygoje išdėstytos "Bendrosios nuostatos" reglamentuoja civilinės teisės šaltinių, jų galiojimo klausimus, tarptautinę privatinę teisę, sandorius, terminus bei civilinių teisių įgyvendinimą ir gynimą.

CK pirmosios knygos "Bendrosios nuostatos" komentaro vieno iš autorių teigimu, CK komentaras pirmiausiai skirtas teisinei visuomenei, kuri pirmoji susidurs su naujomis jo normomis.

Iki liepos pradžios, kai įsigalios naujasis CK, dar planuojama išleisti dviejų jo knygų komentarus.

Iki šiol Lietuvoje, nors ir labai pakeistas, galioja sovietinis Civilinis kodeksas. Tačiau jo normos daugeliu atveju jau nebeatitiko didelių socialinių, ekonominių ir kitų pokyčių visuomenėje.

"Teisė yra įrankis išspręsti šiandieninėms problemoms, o jei įrankis yra akmens amžiaus, tai mes šiandieninių problemų su tokiais įrankiais neišspręsime", - tvirtino V.Mikelėnas.

Todėl dabar galiojantį kodeksą turi pakeisti naujasis, kurį sudaro šešios knygos.

Pirmoji naujojo Civilinio kodekso knyga skirta bendrosioms nuostatoms, antroji knyga ("Asmenys") reglamentuoja fizinių ir juridinių asmenų teisinį statusą, atstovavimo pagrindus, trečioji knyga ("Šeimos teisė") skirta šeimos teisinių santykių reglamentavimui, ketvirtoji knyga ("Daiktinė teisė") reglamentuoja atskiras daiktines teises, jų įgyvendinimą ir gynimą, penktoji knyga ("Paveldėjimo teisė") reguliuoja paveldėjimo teisinius santykius, šeštoji knyga ("Prievolių teisė") skirta bendrajai prievolinės teisės daliai ir atskirų sutarčių rūšių teisiniam reguliavimui.

Planuojama, kad CK įsigalios liepos 1 dieną, jei iki to laiko Seimas suspės priimti dar keletą įstatymų, kurie yra būtini tam, kad kodeksas įsigaliotų.

Naujasis Civilinis kodeksas suderintas su Europos Sąjungos teise bei tarptautinės teisės aktais. Civilinį kodeksą teigiamai vertina užsienio ekspertai.

"CK įsigaliojimas leis sėkmingai užbaigti kai kurias derybines (derybų su ES) pozicijas. Šis teisės aktas taip pat derintas su įvairiais tarptautiniais dokumentais, ir tai leis tinkamai vykdyti tarptautinius įsipareigojimus, taip pat ratifikuoti kai kurias tarptautines sutartis", - sakė G.Bartkus.

Pasak teisingumo ministro, priėmus naująjį CK Lietuvos teisėjai neturėtų pajusti padidėjusio krūvio.

Numatyta, kad naujasis CK ne visas įsigalios iš karto, kai kurios jo normos įsigalios tik nuo reikalingų tarptautinių sutarčių ratifikavimo momento.

Taip pat kai kurių normų įsigaliojimas numatytus vėlesniam laikui, nes būtina sukurti naujas institucijas.

Dėl šios priežasties vedybų sutartis bus galima sudarinėti ir jos galios tik nuo vedybų registro veiklos pradžios - 2002 metų liepos 1 dienos.

Kita naujovė - partnerystė (bendras gyvenimas nesusituokus), taip pat pradės veikti tik nuo įstatymo, reglamentuosiančio partnerystės įregistravimo tvarką, įsigaliojimo. Įstatymo projektas turėtų būti parengtas iki 2002 sausio 1 dienos.

Testamentų registras turėtų pradėti veikti nuo kodekso įsigaliojimo pradžios. Tam techniškai pasirengta, nuostatai pateikti Vyriausybei.

Visos normos, susijusios su juridinių asmenų registravimu juridinių asmenų registre, turėtų įsigalioti nuo juridinių asmenų registro veiklos pradžios.