aA
Vašingtone viešintys palestiniečių pareigūnai derybose su aukštais Jungtinių Valstijų politikais sieks išsiaiškinti JAV pozicijas dėl vadinamojo "Ženevos iniciatyvų" taikos plano, šeštadienį pranešė pareigūnai. Pasak jų, palestiniečių planavimo ministras Nabilas Qassis (Nabilas Kasis) ir jo patarėjas Samihas al-Abedas (Samihas Abedas) penktadienį šį neoficialų ir alternatyvų "kelio gairių" taikos planui projektą aptarė su JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoju Richardu Armitage'u (Ričardu Armitidžu) ir JAV pasiuntiniu Artimuosiuose Rytuose Richardu Burnsu (Ričardu Bernsu).
Filipinietis prie JAV ambasados reikalauja taikos
Filipinietis prie JAV ambasados reikalauja taikos.
© EPA-ELTA
"Jų susitikimai buvo labai pozityvūs. Jie aptarė "Ženevos iniciatyvą", kalbėjo, kaip ji gali sustiprinti izraeliečių ir palestiniečių taikos koaliciją bei padaryti galą smurtui ir okupacijai", - sakė Palestiniečių žiniasklaidos centro darbuotojas Ahmadas Daudas.

Jis pridūrė, kad abi šalys susitarė artimiausioje ateityje surengti daugiau susitikimų.

N.Qassis buvo vienas iš trijų palestiniečių ministrų kabineto narių, kurie drauge su izraeliečių lyderiais dalyvavo rengiant "Ženevos iniciatyvų" taikos planą.

Šis planas buvo pradėtas rengti privačia iniciatyva, dalyvaujant palestiniečių ir Izraelio politikams bei tarptautinės bendruomenės atstovams.

Pagal "Ženevos iniciatyvų" planą ginčytini Jeruzalės rajonai turėtų pereiti į bendrą Izraelio ir palestiniečių pavaldumą, o Izraelis palestiniečiams privalėtų grąžinti 95,7 proc. Vakarų Kranto teritorijų. Mainais palestiniečių pabėgėliai turėtų atsisakyti teisių grįžti į žemes, kurios priklauso Izraeliui pagal 1948 metų valstybės įkūrimo susitarimą.

Tarptautinės bendruomenės diplomatai teigia, kad privatus "Ženevos iniciatyvų" taikos planas nesikerta su "kelio gairių" taikos planu ir gali padėti sukurti taiką Artimuosiuose Rytuose.

Netrukus po to, kai planas, apimantis visus svarbiausius Izraelio ir palestiniečių konflikto klausimus, buvo patvirtintas, Vašingtonas pasveikino šias pastangas siekti taikos ir jo iniciatoriams išsiuntė padrąsinančias žinutes.

Tačiau Izraelio ministras pirmininkas Arielis Sharonas (Arielis Šaronas) apkaltino šią iniciatyvą mėginimu apeiti vyriausybę ir pareikalavo, kad tarptautinėmis pastangomis parengtas taikos "kelio gairių" taikos planas būtų vienintelis būdas žengti į priekį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.