aA
Nepaisant Prezidentūrą krečiančio skandalo, prezidentas Rolandas Paksas ruošiasi vizitui į Vašingtoną gruodžio pradžioje, tačiau atsistatydinus svarbiausiems patarėjams, prezidentas dar nežino, kas jį lydės vizito metu.
R. Paksas ir L. Paksienė
R. Paksas ir L. Paksienė
© ELTA
Lietuvos ambasadorius JAV Vygaudas Ušackas po susitikimo su prezidentu penktadienį žurnalistams pripažino, kad JAV administracija domisi vidaus politikos skandalu dėl R.Pakso aplinkos ryšių su abejotinos reputacijos asmenimis.

V.Ušacko teigimu, JAV pareigūnus domina klausimai, kuriuos svarsto Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui ir Generalinėje prokuratūroje.

V.Ušackas teigė prieš atvykdamas į Vilnių Vašingtone susitikęs su aukštais Baltųjų rūmų pareigūnais, kurie teigiamai įvertino pirmadienį prezidento R.Pakso pasakytą kalbą, kurioje jis deklaravo ketinimus reorganizuoti Prezidentūros komandą.

Ambasadorius pabrėžė, kad iki gruodžio 8 dienos, kai numatytas R.Pakso susitikimas su JAV prezidentu George'u W.Bushu (Džordžu Bušu), dar yra laiko, ir tikisi, kad jis bus "išnaudotas konstruktyviai, objektyviai atsakant į pateiktus kaltinimus", "ryžtingais veiksmais sprendžiant problemas".

"Kaip supratau iš prezidento, jis labai palankiai nusiteikęs bendradarbiauti su institucijomis ir atsakyti į tuos klausimus", - sakė ambasadorius.

V.Ušackas teigė pateikęs prezidentui keturias alternatyvas, kaip galėtų įvykti vizitas, tarp kurių buvo ir pasiūlymas ji atidėti. "Prezidentas priėmė sprendimą vykti ir mes jį gerbiame", - sakė V.Ušackas.

Tai, kad R.Pakso vizitas į JAV planuojamas anksčiau numatytu laiku - gruodžio pradžioje, BNS penktadienį patvirtino ir JAV ambasados Vilniuje atstovas spaudai Anthony Pahigianas (Entonis Pahigianas).

Ambasadorius pažymėjo, kad kol kas nežinoma, kas lydės prezidentą per vizitą JAV, ir teigė perdavęs prašymą pateikti delegacijos sąrašą.

Į JAV turėjo vykti prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Alvydas Medalinskas ir atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas, tačiau, R.Paksui pradėjus savo patarėjų korpuso performavimą, jie atsistatydino iš pareigų Prezidentūroje ir į Vašingtoną nevyks.

Kilus skandalui, R.Paksas suspendavo, o po to atleido savo patarėją nacionalinio saugumo klausimais Remigijų Ačą. Parlamentinės tyrimo komisijos teigimu, R.Ačas, būdamas patarėju, turėjo artimų kontaktų su abejotinos reputacijos asmenimis.

V.Ušackas taip pat pasidžiaugė JAV ir asmeniškai Jungtinių Valstijų prezidento rodomu dėmesiu Lietuvai.

"Šalies vadovo vizitas ir susitikimas su JAV prezidentu Georgeu W.Bushu (Džordžu Bušu) simbolizuoja ypatingai glaudų Lietuvos ir Amerikos santykių pobūdį. Per pastaruosius dvejus metus yra įvykęs du valstybių vadovų vizitai, numatomas trečias susitikimas. Vargu, ar būtų lengva surasti kitą panašaus dydžio valstybę kaip Lietuva pasaulio žemėlapyje, kuri turėtų tokį pripažinimą ir tokį dėmesį, kuris yra skiriamas iš Baltųjų rūmų", - salė V.Ušackas.

Kitą savaitgalį, lapkričio 22-23 dieną, sueis G.W.Busho vizito į Vilnių metinės.

Be susitikimo su JAV prezidentu, per trijų dieną vizitą JAV numatomi R.Pakso susitikimai su Amerikos lietuvių bendruomene Vašingtone ir Filadelfijoje, taip pat su verslo atstovais, Amerikos žydų bendruomene.

Buvęs Lietuvos ambasadorius JAV Alfonsas Eidintas, šiuo metu vadovaujantis Lietuvos ambasadai Izraelyje, teigė, kad R.Pakso vizitas, jei tik jis įmanomas dėl priimančios pusės, turi įvykti bet kokiu atveju.

"Aš labai gerai žinau, ką reiškia "gauti laiką" pas Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentą arba aukščiausius pareigūnus. Tai yra tokia reta proga - mūsų didumo valstybei turėti tiesioginį pokalbį su Jungtinių Valstijų prezidentu", - žurnalistams penktadienį sakė A.Eidintas.

Ambasadoriaus teigimu, "visos krizės yra įveikiamos" ir pažymėjo, kad jų iškyla įvairiose pasaulio valstybėse.

A.Eidinto teigimu, Izraelio premjeras Arielis Sharonas (Arielis Šaronas), savo pareigas einantis jau dvejus metus, iki šiol sunkiai aiškinasi dėl rinkimų finansų pervedimo iš Pietų Afrikos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.