aA
JAV kariškiai, prieš kuriuos Irake kasdien rengiami išpuoliai, ketvirtadienį perėjo į puolimą - pradėjo oro ir sausumos pajėgų operaciją "Iron Hammer" ("Geležinis kūjis") prieš "teroristus", vadinamus nušalinto diktatoriaus Sadamo Huseino šalininkais.
JAV kariškis taikosi per naktinio matymo taikiklį
Amerikietis jūrų pėstininkas, ruošdamasis karinei operacijai prieš Iraką, Kuveito dykumoje taikosi per naktinio matymo taikiklį.
© EPA-ELTA
Irako šiaurėje iš JAV sraigtasparnio nukauti septyni įtariami kovotojai, kurie, kaip manoma, rengėsi paleisti raketas į amerikiečių bazę, penktadienį pranešė kariškių atstovė spaudai.

JAV kariuomenės atstovės teigimu, įtariamieji taikėsi į JAV armijos Speicherio (Speičerio) bazę, esančią 200 km į šiaurę nuo Bagdado. "AH-64 Apache" atidengė ugnį į būsimus užpuolikus ir nukovė septynis bei sužeidė vieną jų", - sakė kariuomenės atstovė. Pasak jos, vienas įtariamasis pabėgo.

Po incidento į rajoną atsiųstos sausumos pajėgos rado tris sunaikintus automobilius, sunkvežimį su 50-čia sviedinių ir bunkerį su 300 raketų ir 200-300 "neidentifikuotų sviedinių".

Šie veiksmai gali būti dalis amerikiečių pradėtos operacijos "Iron Hammer" ("Geležinis kūjis") veiksmų.

Be to, pranešama, kad penktadienį vakare amerikiečių karo lėktuvas atakavo taikinius netoli Bagdado oro uosto. Liudininkai pranešė sutemus girdėję garsius sprogimus netoli oro uosto pietvakarinėje miesto dalyje ir matę ore ratus sukusius amerikiečių sraigtasparnius ir karo lėktuvus.

Penktadienį amerikiečiai susprogdino pastatą netoli Bagdado oro uosto ir smogė taikiniams visoje Irako sostinėje, sakė puolime dalyvavusios 1-osios šarvuotosios divizijos atstovas spaudai. "Lėktuvas AC-130 sunaikino pastatą, iš kurio būdavo rengiami išpuoliai - šaudoma iš granatsvaidžių", - sakė jis ir pridūrė, kad "tai buvęs Respublikos gvardijos pastatas pramoninėje zonoje netoli oro uosto".

Žemai skraidantis turbosraigtinis lėktuvas "AC-130 Spectre", kurio įgulą gali sudaryti iki 14 žmonių, turi vieną sudėtingiausių ginkluotės sistemų ir yra sukurtas remti sausumos pajėgas.

Kitas amerikiečių atstovas spaudai sakė, kad "Iron Hammer" puolimai yra "oro ir sausumos operacijos prieš teroristus" sostinėje ir pridūrė: "Tikimės, kad tokios antiteroristinės operacijos tęsis ir intensyvės tol, kol bus būtina".

Tuo tarpu Tikrito mieste Irako šiaurėje JAV pajėgos anksti penktadienį sulaikė keturis vyrus, įtariamus dalyvavus išpuoliuose, kurių metu buvo numušti JAV sraigtasparniai, sakė aukšto rango karininkas. Sulaikytieji įtariami pirmiausia dėl sraigtasparnio "Chinook" numušimo netoli Faludžos miesto, tačiau taip pat manoma, kad jie gali būti susiję su dviejų sraigtasparnių "Blackhawk" numušimu Tikrite, sakė kariuomenės atstovai.

Nepaisant amerikiečių perėjimo į puolimą, penktadienį kariuomenės atstovė spaudai pranešė, kad vienas JAV armijoje dirbęs civilis amerikietis žuvo ir dar vienas buvo sužeistais, kai juos netoli Balado, esančio už 70 km į šiaurę nuo Bagdado, apšaudė užpuolikai. Pasak atstovės spaudai, abu užpulti vyrai buvo amerikiečiai, Irake dirbę JAV armijai.

Be to, ketvirtadienį Irako šiaurėje per išpuolį prieš JAV automobilių koloną žuvo du amerikiečių kariai. "Du kariai žuvo ir dar trys buvo sužeisti, kai ant kelio, kuriuo važiavo automobilių vilkstinė, sprogo savadarbis sprogstamasis užtaisas", - sakoma kariuomenės pranešime.

Šis išpuolis įvykdytas netoli gimtojo S.Huseino Tikrito miesto esančioje Samaroje, už maždaug 110 km nuo Bagdado. Samara priklauso vadinamajam sunitų trikampiui, kuriame JAV okupacinės pajėgos susiduria su didžiausiu irakiečių pasipriešinimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.