aA
Netrukus televizijoje pradės suktis klipas, kviečiantis žmones būti tolerantiškesnius įvairių socialinių grupių – neįgaliųjų, vyresniųjų, tautinių mažumų – atžvilgiu. Antras panašus filmukas nerado kelio į eterį, mat jame apie diskriminaciją prabilo homoseksualios merginos. Klipus užsakiusi Finansų ministerija (FM) teigia prašiusi tik vieno filmuko ir galiausiai pasirinko tą, kuris tiesiogiai susijęs su Europos dienai suplanuotu renginiu, o kito siužetas esą pasirodė pernelyg dviprasmiškas.
Tolerancijos mokantys valdininkai nepraleido į eterį klipo apie lesbietes
© Corbis

Klipuose žmonės vaidino save

Du pusės minutės filmukai tolerancijos tema buvo sukurti kaip gegužės 8-ąją vykstančios Europos dienos šventės Druskininkuose informaciniai klipai. Renginį organizuoja Europos Komisijos atstovybė mūsų šalyje kartu su šio miesto savivaldybe. FM, anot Veiksmų programų viešinimo skyriaus vedėjos Akvilės Žirgulevičiūtės, jame dalyvaus kaip informavimą apie Europos Sąjungos (ES) paramą koordinuojanti institucija.

2010-ieji buvo paskelbti Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metais, todėl nutarta renginyje kalbėti, kaip socialinė atskirtis riboja žmonių galimybes. Druskininkuose žadama pristatyti iš ES struktūrinių fondų finansuojamus projektus, skirtus socialiai atskirtų grupių integracijai. Čia bus pastatyti aklųjų, senjorų ir romų paviljonai, žmonių su fizine negalia stadionas, kultūros parkas.

Renginį reklamuojančių filmukų autoriai norėjo paskatinti visuomenės narius būti tolerantiškus ir gerbti socialinę atskirtį patiriančių žmonių teises. „Pažvelk į pasaulį kito akimis – kaip būtų, jei tu būtum aš?“ – kvietė balsas klipe.

Kiekviename filmuke pasirodo po 3 žmones iš įvairių socialinės atskirties grupių. Savo sakinį pradėdami fraze „Jei aš būčiau tu“, herojai pamini keletą daugumai gyventojų įprastų dalykų, kurie jiems yra neprieinami, todėl riboja gyvenimo galimybes ir kokybę. „Tai, kas tau savaime suprantama, kitam gali būti tik tolima svajonė“, – teigiama klipuose.

Viename iš jų senyvo amžiaus moteris sako: „Jeigu aš būčiau tu, tiesiog leisčiau nueiti sau į teatrą.“ Iš buvusio narkomano lūpų nuskamba: „Jei aš būčiau tu, nepriminčiau tau blogos praeities.“ Nuo kameros nusisukusi mergina, su drauge sėdėdama prie staliuko kavinėje, ištaria: „Jei aš būčiau tu, galėčiau nesislėpdama ištarti savo mylimosios vardą.“

Pagal kūrėjų sumanymą, filmuotis buvo pakviesti ne aktoriai, o žmonės, realiai susiduriantys su minėtomis problemomis. Kiekvienas herojus kalba savo vardu.

Sprendimas netransliuoti klipo užgavo

Filmukus kūrė komunikacijos bendrovė „VRP | Hill & Knowlton“, tam panaudota ES struktūrinė parama. Pasak A. Žirgulevičiūtės, visas renginio organizavimas nuo koncepcijos iki vietos įrengimo, vaizdinės medžiagos pagaminimo ir transliavimo atsieis iki 92,5 tūkst. Lt (be PVM). Viešųjų ryšių agentūra ir parengė klipų kūrybinį sprendimą, ir jį realizavo, tačiau viskas buvo derinama su FM. Neoficialiomis žiniomis, klipo kūrėjai net skambino vienos iš homoseksualų organizacijų atstovams ir kvietė filmuotis.

Šiomis dienomis klipai turėjo būti pradėti transliuoti per Lietuvos televiziją, kuri nurodyta kaip informacinė rėmėja. Tačiau, DELFI duomenimis, nenorint veltis į diskusijas dėl esą dviprasmiškos atkarpos, kurioje matyti lesbietės, nuspręsta šio klipo netransliuoti.

„Šiek tiek užgavo“, – prisipažino klipo heroje tapusi Renata (vardas pakeistas). Pašnekovė teigė esanti patenkinta klipu, kuriame nufilmuoti tikri žmonės, turintys savo istorijas, skamba jų balsai. „Jau net parodėme klipą mamoms, kad paskui neišsigąstų, pamačiusios per televiziją“, – DELFI kalbėjo mergina.

Nors sutiko filmuotis, prieš kamerą ji neišdrįso parodyti savo veido, paprašė neminėti tikro vardo. „Gaila, kad tokius dalykus reikia išgalvoti“, – sukdama galvą, kaip prisistatyti, apmaudavo pašnekovė.

Sužinojusi, kad klipas „Jei aš būčiau tu“ su trumpu siužetu apie seksualinių mažumų netoleranciją nebus transliuojamas, ji parašė laišką FM. Mergina apeliavo į Valstybės tarnybos įstatymą, kuriame teigiama, jog valstybės tarnautojas privalo užtikrinti priimamų sprendimų ir veiksmų viešumą, pateikti savo sprendimų motyvus. „Mano manymu, šis klipuko siužetas puikiai nurodė Lietuvoje šiuo metu egzistuojančias socialinės atskirties grupių problemas, dėl to esu suinteresuota jo paviešinimu“, – pažymėjo Renata.

Rodys tik vieną klipą

Kitas klipas, kuriame pasirodo mergaitė romė, pagyvenęs ir neįgalus žmonės, nuo gegužės 1 d. bus transliuojamas per Lietuvos televiziją, kelias regionines televizijas, talpinamas interneto svetainėse. Mat šiame filmuke atspindėtos būtent tų socialinių grupių, apie kurias bus kalbama renginyje Druskininkuose, patiriamos problemos.

„FM koordinuoja ES struktūrinės paramos projektų viešinimą, kuris yra griežtai reglamentuotas. Renginį anonsuojančiame klipe turi būti aiškios sąsajos su jame pristatomais Lietuvoje vykdomais ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamais projektais, nes tik tokia medžiaga gali būti naudojama ES struktūrinės paramos komunikacijos veikloje“, – Renatai atsiųstame atsakyme nurodė A. Žirgulevičiūtė.

Pasak jos, filmukus kūrusios ir gaminusios agentūros buvo prašoma parengti vieną 30 sekundžių klipą.

„Norėčiau Jus patikinti, kad FM tikrai neturi jokių nuostatų nė vienos socialinės grupės atžvilgiu. Mano žiniomis, ministerija koordinuoja Europos Ekonominės Erdvės ir Norvegijos finansinio mechanizmo paramą. Per šios finansinės paramos įsteigtą Nevyriausybinių organizacijų fondą yra skirta parama Lietuvos gėjų lygos projektui „Partnerystė už lygias galimybes“, – pridėjo FM atstovė.

Europos Komisijos atstovybė renginiui taip pat sukūrė himną „Jei aš būčiau tu" ir jo vaizdo klipą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.