aA
Europos Parlamentas trečiadienį paskelbė, jog ketina ištirti Europos Komisijos (EK) pirmininko Romano Prodi (Romano Prodžio) veiksmus ir nustatyti, ar jis neperžengė įgaliojimų, įsikišęs į ES rinkimų Italijoje kampaniją. R.Prodi pirmadienį Italijoje sukėlė tikrą politinę audrą, kai prieš kitų metų ES rinkimus paskelbė manifestą.
Romano Prodi
Romano Prodi
Įvairiausių pakraipų šalies partijos tai įvertino kaip siekį kada nors sugrįžti į gimtinės politiką ir išstumti iš valdžios centro dešinės jėgas.

Europos Parlamento vadovas Patas Coxas (Patas Koksas) norėtų, jog R.Prodi paaiškintų savo ketinimus, teigė EP pirmininko atstovas.

"Pono Coxo manymu, iškilo klausimų, į kuriuos reikėtų atsakyti. Mes norėtume tiksliai žinoti, kas vyksta", - sakė Davidas Harley (Deividas Harlis).

"Ar šis manifestas yra kišimasis į valstybės narės vidaus politiką, geriausiai gali atsakyti pats ponas Prodi", - pridūrė jis. Parlamento vadovas nesiekia susidaryti kokių nors išankstinių nuostatų, sakė jis.

60 puslapių dokumente R.Prodi ragina centro kairės jėgas kitų metų rinkimuose į Europarlamentą dalyvauti vieningai.

D.Harley teigimu, R.Prodi turėtų kitą antradienį parlamento posėdyje aptarti 2004 metų EK darbotvarke, todėl parlamentarai turės gerą progą išklausyti, ką R.Prodi mano šiuo klausimu.

R.Prodi manifestą pasveikino Italijos centro kairės partijos, manančios, jog jis galėtų išvesti jas iš politikos šalikelės, tačiau ministro pirmininko Silvio Berlusconi (Silvijaus Berluskonio) valdančiosios koalicijos nariams jis sukėlė nerimą.

Komisijos pirmininkas, šiuo metu išvykęs vizito į vakarų Afriką, atsakė į žiniasklaidoje dėl jo manifesto kilusį triukšmą, žurnalistams pareikšdamas, kad dokumente yra iš esmės pateiktos jo "mintys apie Europą" ir kad jis neturėjęs jokių ketinimų kištis į Italijos vidaus politiką.

Europos Parlamentas ką tik baigė atidžiai tirti R.Prodi ir jo vadovaujamos 20 narių Komisijos vaidmenį skandale dėl Europos statistikos agentūros (Eurostato).

Tada, kad apgintų keletą komisarų nuo reikalavimų atsistatydinti, R.Prodi teko parlamentui parengti specialų pranešimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.