aA
Vakar po septynerių metų Panevėžio apygardos teisme susitiko kruvinų "Svainijos" įvykių dalyviai: teismo pripažintas nukentėjusiu nuo reketininkų verslininkas Rimantas Okuličius ir ilgai nuo teisėsaugininkų slapstęsi Audrius Lazauskas ir Vidmantas Kirklys.
Kalėdų išvakarėse "Svainijos" parduotuvėje peršauti ir vėliau pabėgę iš ligoninės Lazauskas buvo dingęs Ispanijoje, o Kirklys pasislėpęs Prancūzijoje.

Jie kaltinami turto prievartavimu ir dalyvavimu nusikalstamoje gaujoje. Advokato prašymas paleisti Lazauską teismo salėje buvo atmestas. Teisėjas Arūnas Neverdauskis nusprendė, kad Lazauskas liks suimtas iki kitų metų sausio 11 dienos.

Klausėsi įžeidinėjimų

Teismo posėdyje liudijo jau atsėdėjęs už "Svainijos" turto prievartavimą Kęstutis Vaitiekūnas. Susitikus Okuličiui ir Vaitiekūnui teisme, liejosi emocijos, įžeidinėjimai ir keiksmažodžiai. Teismo salėje Okuličius sėdėjo vienišas, o kiek toliau susėdusi Vaitiekūno palaikymo komanda ir teisiamųjų Lazausko bei Kirklio artimieji vadino Okuličių banditu ir žmogžudžiu.

"Gal pradėsi teismo salėje šaudyti?" - replikavo jie.

Okuličius tvardėsi ir stengėsi laikytis išdidžiai, tačiau nuo įžeidimų gynėsi dar baisesnėmis replikomis. Liudydamas jis neišlaikė ir pareiškė, jeigu būtų norėjęs Vaitiekūną nužudyti, būtų pribaigęs "hanteliais".

Stovėdamas prieš teismą, Okuličius rankas laikė kišenėse. Visas detales jis prisiminė labai aiškiai, lyg viskas būtų įvykę neseniai. Advokatams priminus, jog jis keičia įvykio versijas, Okuličius atrėžė, kad jeigu reikės, dar ne tokių dalykų pasakys.

Versijos nesiskyrė

Priešingai nei Okuličius, teisiamieji Lazauskas ir Kirklys laikėsi itin ramiai. Jiems kalbant, salėje stojo mirtina tyla. Tačiau teisiamųjų parodymų Okuličius jau nebegirdėjo. Atsakęs į visus teisėjo klausimus, jis parašė pareiškimą, kad daugiau teismo posėdžiuose nedalyvaus. Pasak Okuličiaus, jis nepyksta ant Lazausko ir Kirklio.

"Aš jiems seniai atleidau, bet kodėl jie mane visaip vadina", - atsigręžęs į sėdinčius artimuosius guodėsi Okuličius. Pasibaigus posėdžiui Okuličius nebendravo su žurnalistais. "Man ir taip užtenka, pažiūrėkite, kas darosi", - metė bėgdamas laiptais.

Lazausko ir Kirklio versijos apie sušaudymą "Svainijoje" niekuo nesiskyrė nuo išsakytų Vaitiekūno ir kitų įvykių liudytojų.

Abu tikino, kad "Svainijos" parduotuvėje sušaudymo dieną atsidūrė pirmą kartą, o Rimantą Okuličių matė pirmą kartą ir apie jo reikalus su Vitalijumi Tuzovu taip pat buvo nieko negirdėję.

Važiavo gerti arbatos

"Į "Svainijos" parduotuvę mane pakvietė Virginijus Rakauskas. Jis pasakė, kad Rimantas Okuličius kvietė užvažiuoti išgerti arbatos. Maniau, kad važiuojame į kavinę. Nuvažiavęs pamačiau ir daugiau žmonių, kurių aš nepažinojau. Užlipome į trečią aukštą. Ten stovėjo Okuličius.

Kai jis pradėjo šaudyti, ketinau pasislėpti tualete, bet ten nebuvo vietos. Tuomet užlindau už baro ir nukritau, nes buvau jau sužeistas. Okuličius į mane šovė tris kartus. Dar spėjau pamatyti, kaip ant manęs biliardo lazda užsimojo Stumbrys. Užsidengiau galvą ranka ir apsimečiau negyvas. Manau, kad tik taip išsigelbėjau nuo mirties", pasakojo Lazauskas.

Lazauskui buvo sužeista dešinė ranka, o Kirklys nukentėjo labiau - jam buvo peršautos rankos, kaklas ir galva. Vėliau Lazauskas su Kirkliu iš Panevėžio ligoninės išvažiavo gydytis į Vilnių, o iš ten dingo kaip į vandenį.

Bijojo kaltinimų

"Nusprendžiau bėgti, nes mus kaltino visi - spauda, televizija. Politikai mus vadino reketininkais, o Okuličių paleido iš areštinės mūsų net neapklausę. Ką turėjau daryti?" - klausė Lazauskas.

Lazauskas išvažiavo į Ispaniją, ten draugas jį įtaisė dirbti žemės ūkyje. Vėliau jis įkūrė savo statybos firmą. Pirmą kartą pareigūnai jį sugavo prieš dvejus metus. Kalėjime Lazauskas išbuvo 40 dienų ir buvo paleistas. "Pamenu, buvo sekmadienis. Man atnešė dokumentus ir pasakė, kad esu laisvas", - sakė jis.

Antrą kartą Lazauskas įkliuvo beveik prieš metus ir buvo deportuotas į Lietuvą. Jis prisipažino teismui, kad Ispanijoje gyveno svetima pavarde.

Grįžo savo noru

Kiek netikėtas pasirodė Kirklio paaiškinimas, kad jis savo noru grįžo į Lietuvą. Prancūzų pareigūnų sulaikytas Kirklys metus sekė įvykius Lietuvoje. Supratęs, kad Lietuvos teisėsauga dirba geriau, jis neva pats parašė pareiškimą grįžti namo. Pasak Kirklio, po "Svainijos" įvykių jis norėjo pats nueiti į prokuratūrą ir viską paaiškinti. Tačiau išgirdęs, kad yra įtariamas dalyvavimu žmogžudystėje, spruko į Prancūziją. "Buvau teistas, todėl supratau, kad neišsisuksiu", - sakė Kirklys. Išėjęs iš ligoninės, jis visą mėnesį gyveno išnuomotame bute Vilniuje, pats gydėsi ir sekė įvykius.

Vėliau prokuratūra kaltinimus žmogžudyste Kirkliui atmetė.

Prisimindamas "Svainijos" įvykius Kirklys mano, kad atsidūrė ne vietoje ir ne laiku. "Aš jam seniai atleidau, nors prisimenu, kad Okuličius, matydamas, jog esu dar gyvas, šovė ne vieną kartą", - prisiminė jis.

Įtariami reketininkai susitiko su į juos šaudžiusiu verslininku