aA
Įsigydami žemės sklypus, trys apskričių viršininkai ir du jų pavaduotojai galimai pažeidė Viešųjų ir privačių interesų valstybės tarnyboje įstatymą. Tai nustatė darbo grupė, sudaryta įvertinti valstybės tarnautojų veiksmams, susijusiems su nuosavybės teisių į žemę atkūrimu. Su jos vadovu Algirdu Astrausku antradienį susitiko premjeras Algirdas Brazauskas.
A.Astrauskas supažindino premjerą su darbo grupės atlikto tyrimo rezultatais, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Darbo grupė tyrė tik 12 apskričių viršininkų ir pavaduotojų (su giminaičiais) žemės sklypų įsigijimo teisėtumą. Kitų 10 apskrities viršininkų ir jų pavaduotojų veikla nekėlė įtarimų.

Nustatyta, kad trys apskričių viršininkai ir du jų pavaduotojai galimai pažeidė Viešųjų ir privačių interesų valstybės tarnyboje įstatymą. Darbo grupė pasiūlė šią medžiagą perduoti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, kuri kompetentinga priimti sprendimą bei siūlyti atitinkamą nuobaudą. Vyriausybės pranešime nenurodoma, kokių apskričių viršininkai ir jų pavaduotojai galėjo pažeisti įstatymą.

Vienu atveju galimai pažeisti nuosavybės teisių į žemę atkūrimą teisės aktai, dar keturiais atvejais galimai pažeisti įstatymai apskričių vadovų giminaičiams įsigyjant žemės sklypus.

Pirmuoju atveju, darbo grupės nuomone, sprendimas gali būti naikinamas teismine tvarka, o likusiais keturiais - teismine tvarka ir perduodant medžiagą Generalinei prokuratūrai.

Darbo grupės vadovas A.Astrauskas pabrėžė, jog giminaičiai negali būti siejami su apskrities vadovų veiksmais ar sprendimais.

A.Brazauskas pageidavo, kad darbo grupė ir toliau tęstų savo veiklą, nes apskričių viršininkai ir pavaduotojai gali būti mažiau susiję su neteisėtais žemės atkūrimais, daug daugiau tokių asmenų gali būti žemesnėje grandyje - tai matininkai, žemėtvarkininkai.

Skandalas dėl žemėtvarkos valdininkų piktnaudžiavimo dalijant sklypus kilo birželio pradžioje.

Rugsėjį žiniasklaida pranešė, kad pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kada žemės sklypai yra mainomi į pagal vertę nelygiaverčius daiktus: muzikos instrumentus, motorolerius, buities apyvokos techniką, žemės ūkio produktus. Teigiama, kad tokiu būdu nuosavybę bando formaliai atsikratyti tie žemės turėtojai, kurie ją įsigijo apeinant įstatymus ar kitais abejotinais būdais.

Notarai tokias mainų sutartis tvirtina, nes jas sudaryti leidžia Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinasis įstatymas.

STT atlieka 14 ikiteisminių tyrimų, susijusių su žemės nuosavybės teisių atkūrimu, areštuota apie 70 sklypų, kai kuriems apribotos teisės į nuosavybę, kelioms dešimtims valstybės pareigūnų pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ar dokumentų klastojimo, keliasdešimt pareigūnų buvo atleisti iš darbo ar išėjo savo noru.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.