aA
Konstitucinis Teismas (KT) po savaitgalį vykusių uždarų posėdžių pirmadienį nusprendė priimti parlamentarų prašymą ištirti, ar prezidentas teisėtai suteikė pilietybę savo rinkimų kampanijos didžiausiam finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui.
LR Konstitucinio teismo teisėjai
LR Konstitucinio teismo teisėjai
Konstitucinis Teismas pradėjo rengti bylą teisminiam posėdžiui. Parlamentrai prašo ištirti, ar prezidento dekretas dėl Lietuvos pilietybės suteikimo išimties tvarka jo dosniausiam rinkimų kampanijos finansuotojui J.Borisovui nepažeidė Konstitucijos ir Pilietybės įstatymo.

KT Seimo prašymą dėl prezidento dekreto gavo penktadienį.

Kaip rašoma Konstitucinio Teismo pranešime spaudai, pirmadienį tvarkomajame posėdyje teisėjai nusprendė priimti nagrinėti Seimo prašymą, ar šių metų balandžio 11 d. prezidento dekretas "Dėl Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimo išimties tvarka" ta apimtimi, kuria pilietybė suteikta Jurijui Borisovui, neprieštarauja Konstitucijai ir Pilietybės įstatymui.

Pranešime spaudai pažymima, kad nuo tos dienos, kai Konstitucinio Teismo sprendimas priimti nagrinėti Seimo prašymą oficialiai paskelbiamas "Valstybės žiniose", sustabdomas ginčijamo teisės akto (ginčijama apimtimi) galiojimas.

Tačiau, kaip sako konstitucinės teisės ekspertė Toma Birmontienė, ši aplinkybė neatima iš J.Borisovo Lietuvos pilietybės.

Teisės universiteto Konstitucinės teisės katedros vedėjos T.Birmontienės nuomone, jei KT nuspręstų, kad prezidento dekretas dėl pilietybės suteikimo prieštarauja Konstitucijai, jis turėtų išaiškinti ir teisines tokio sprendimo pasekmes, t.y, ar J.Borisovas gali toliau turėti Lietuvos pilietybę.

Manoma, kad KT nutarimas bus paskelbtas iki Kalėdų. J.Borisovas anksčiau turėjo Lietuvos pilietybę, bet jos atsisakė, siekdamas gauti Rusijos pilietybę, vėliau vėl pasiprašė padaromas Lietuvos piliečiu, neatsisakant Rusijos pilietybės.

Šiemet balandį prezidentas Rolandas Paksas jam suteikė Lietuvos pilietybę išimties tvarka. Kreipimosi į KT iniciatorių nuomone, Lietuvos pilietybės anksčiau atsisakiusiam J.Borisovui pilietybė galėjo būti tik grąžinta, bet ne suteikta išimties tvarka.

Be to, J.Borisovui išimties tvarka teikiant pilietybę nebuvo atsiklausta teisėsaugos institucijų nuomonės apie kandidatą.

Praėjusį savaitgalį Valstybės saugumo departamentas išslaptino šių metų kovą darytą įrašą, kuriame J.Borisovas kalba apie kažkokią sutartį su prezidentu, piktinasi, jog ji nėra vykdoma ir vadina prezidentą "politiniu lavonu".

Praėjus mėnesiui po šio pokalbio prezidentas suteikė J.Borisovui pilietybę išimties tvarka. Seimo nutarimas dėl kreipimosi į KT priimtas 38 parlamentarams balsavus už, nė vienam nebalsavus prieš ir 6 susilaikius.

Tai pirmasis kartas, kai Seimas "in corpore" kreipėsi dėl prezidento akto atitikties Konstitucijai.

Per vienuolika metų Seimas "in corpore" į Konstitucinį Teismą kreipėsi du kartus. 1996 metais buvo nagrinėjamos abejonės dėl Alkoholio kontrolės įstatyme įtvirtintos alkoholio reklamos draudimo, 1999 metais - dėl Seimo statute reglamentuotos apkaltos procedūros atitikties Konstitucijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.