aA
Gruzijos gynybos ministras Davidas Tevzadzė sekmadienį pareiškė, kad padėtis šalyje darosi nekontroliuojama, Tbilisio centre nesibaigiant daugiatūkstantinėms akcijoms, per kurias reikalaujama panaikinti parlamento rinkimų rezultatus.
Opozicijos mitingas Gruzijoje
Opozicijos mitingas Gruzijoje
© EPA-ELTA
"Situacija Gruzijoje beveik nebekontroliuojama", - sakė D.Tevzadzė žurnalistams.

Jis pažymėjo, jog ginkluotosios pajėgos dirba pagal įprastą planą ir atlieka pavestas užduotis. Drauge jis pridūrė, kas demonstracijos nebus išvaikytos jėga.

Opozicijos lyderiai atsisakė Valstybės kanceliarijoje susitikti su šalies prezidentu Eduardu Ševardnadze po sekmadienį anksti rytą įvykusio jo trumpo susitiko su mitingo dalyviais.

Minia sutiko valstybės vadovą švilpimais ir šaukdama: "Išeik!".

Vėliau valstybės vadovas pareiškė, jog pokalbis su mitingo dalyviais leis jam priimti teisingą sprendimą ir pridūrė, kad yra pasirengęs susitikti su opozicijos lyderiais.

"Mes turime čia stovėti iki galo. Mes neturime pasitraukti", - sakė mitinge vienas bloko "Burdžanadzė-Demokratai" lyderių Zurabas Žvanija.

"Svarbiausias žmonių, kurie čia stovi motyvas yra tai, jog jie nenori, kad iš jų būtų atimami balsai... Mes kovosime už kiekvieną iš jūsų", - sakė mitinge to paties bloko lyderė Nino Burdžanadzė.

Daugiatūkstantinis opozicijos mitingas reikalaujant panaikinti rinkimų rezultatus Tbilisio centre prasidėjo šeštadienį. Naktį žmonių sumažėja, o dieną jie vėl susirenka skanduoti savo reikalavimų. Parlamento pastatą ir Valstybės kanceliariją, kurioje yra šalies prezidentas, saugo daug VRM specialiųjų padalinių ir vidaus kariuomenė.

Mitingo organizatoriai - du opoziciniai blokai - "Sakašvilis -Nacionalinis judėjimas" ir "Burdžnadzė - Demokratai". Nors jų lyderiai pateikia skirtingus reikalavimus valdžiai, labiausiai opozicija nepatenkinta paskelbtais pirmalaikiais rinkimų rezultatais. Daugelio stebėtojų nuomone, jų metu buvo daug pažeidimų.

Gruzijos centrinės rinkimo komisijos pirmadienį paskelbtais prieš savaitę vykusių parlamento rinkimų duomenimis, pirmauja valdžios blokas "Už naująją Gruziją!", surinkęs 20,6 proc. rinkėjų balsų.

Antrojoje vietoje yra Demokratinio atgimimo sąjunga, gavusi 18,8 proc. balsų, po jos eina opozicijos blokas "Saakašvilis - Naujasis judėjimas", kurį parėmė 18,1 proc. rinkėjų, Leiboristų partija, surinkusi 12,2 proc. balsų, blokas "Burdžanadzė-Demokrai" - 8,1 proc. balsų, partija "Naujieji dešinieji" - 6,7 proc., ir blokas "Pramonė išgelbės Gruziją" - 4.9 proc. balsų.

Kaip pranešė pirmadienį CRK, 27-iose rinkimų apylinkėse dėl pažeidimų bus surengti pakartotinai rinkimai, o dar keliose apylinkėse vyks rinkimų antrasis ratas. Tačiau, kaip sakė CRK sekretorius spaudai Eka Melkadzė, "nauji rinkimai šiose apylinkėse neturės įtakos galutiniams rezultatams".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.