aA
Kompiuterių pramonės ekspertai ir “Palm” aistruoliai jau seniai tai kartoja. Praėjusią savaitę vykusi tarptautinė paroda “PC Expo” tai patvirtino: griozdiškus stalinius kompiuterius ištiks dinozaurų likimas. Vienoje iš didžiausių kompiuterių parodų daugiausia dėmesio sulaukė maži, riboto funkcionalumu įtaisai.
Vienas iš dažniausiai parodos metu minimų vardų buvo “Transmeta” – buvo pristatyti net keletas nešiojamųjų kompiuterių su jos sukurtais procesoriais “Crusoe”. Itin lengvus ir ilgai veikiančius kompiuterius pristatė kompanijos IBM, NEC ir “Hitachi”.

Nors staliniai kompiuteriai kol kas yra dažniausia priemonė jungiantis prie interneto, tačiau ekspertai prognozuoja, jog per artimiausius metus padėtis pasikeis.

Keletas parodos eksponatų

Įdomiausias kišeninis kompiuteris su “Palm” OS.Juo “PC World” žurnalistai pripažino kol kas dar pavadinimo neturintį “Sony” asmeninį asistentą (PDA). Šis kiek plonesnis nei “Palm V” kompiuteris įtaisas, yra purpurinės spalvos, jame yra “Memory Stick” lizdas, kuriame galima įstatyti “Sony” sukurtą talpią atmintinę.

Keisčiausiai atrodantis stalinis kompiuteris. Korėjos bendrovės “Hyun Ju” FX3 išvaizda primena ateivį iš “Star Wars” ar kokio nors baisesnio filmo.

Geriausia maža duomenų saugykla. Bendrovės “Q-Tek” gaminamas “ThumbDrive” tėra žmogaus nykščio dydžio, tačiau talpina nuo 64 iki 256 megabaitų informacijos. Įstačius “ThumbDrive” į USB lizdą “Windows” automatiškai atpažįsta papildomą diską ir suteikia jam raidę.

Geriausias mažytis kompiuteris. “Tiqit Computers” kompiuteryje “Matchbox PC” veikia 66 MHz AMD procesorius, yra 16 MB darbinės atminties, 16 MB talpos “flash” atmintinė bei IBM sukurtas “Micro Drive”.

Labiausiai nevykęs interneto įtaisas. Sunkiasvoris retro stiliaus kompiuteris atrodo kaip 1970 metų televizorius, tačiau juo galima siųsti elektroninį paštą, naršyti internete ir… viskas. Nors “Dot.Station” yra “Linux” sistemos pagrindu sukurta OS, juo galėtų naudotis “net ir jūsų močiutė”.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.