aA
Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis teigia, kad parlamento vadovo pasirašytas įstatymas dėl sovietų okupacijos žalos atlyginimo turi tokią pačią galią kaip ir kiti parlamento priimti teisės aktai.
Jis komentavo Rusijos užsienio reikalų viceministro Ivano Sergejevo pareiškimą, kad Rusija ignoruos Lietuvos Seimo priimtą įstatymą dėl sovietų okupacijos žalos atlyginimo, nes Lietuvos prezidento nuomonė šiuo klausimu esanti kitokia.

"Viceministras pasakė ir savaime suprantamą dalyką, kad Lietuvos įstatymai negalioja Rusijos teritorijoje (kaip ir atvirkščiai)", sakoma penktadienį išplatintame V. Landsbergio pareiškime.

Kartu Seimo pirmininkas teigia, kad Rusijos pareigūnas pasirodė nežinąs Lietuvos Konstitucijos nustatytos įstatymų priėmimo tvarkos. Pagal ją, prezidentas savo teisę ir pareigą pasirašyti parlamento priimtus įstatymus gali perleisti Seimo pirmininkui.

"Dėl to Seimo priimtas įstatymas netampa kuo nors kitu - tai lygiai toks pat Lietuvos parlamento priimtas įstatymas. Jis yra teisinis aktas ir prievolė Vyriausybei, o politinę reikšmę turi tai, kad šalies prezidentas jo nevetavo", teigia V. Landsbergis.

Kaip žinoma, Seimas birželio 13 dieną priėmė įstatymą, įpareigojantį Vyriausybę siekti derybų su SSRS teisių perėmėja Rusija dėl 50 metų trukusios sovietų okupacijos žalos atlyginimo.

Prezidentas V. Adamkus per įstatymų numatytas 10 dienų nei vetavo, nei pasirašė šio įstatymo, todėl jį, kaip ir numatyta Konstitucijoje, pasirašė Seimo pirmininkas.

Vilniuje ketvirtadienį viešėjęs Rusijos UR viceministras žurnalistams teigė, kad "laikyti šio įstatymo politiniu Lietuvos sprendimu negalima, nes už užsienio politiką atsako prezidentas", kuris, anot I. Sergejevo, "turi visiškai aiškią, argumentuotą nuomonę šiuo klausimu ir atsisakė pasirašyti šį įstatymą".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.