aA
Vilniuje viešintis Rusijos užsienio reikalų viceministras Ivanas Sergejevas pareiškė, kad Rusija ignoruos Lietuvos Seimo priimtą įstatymą dėl sovietų okupacijos žalos atlyginimo, nes Lietuvos prezidento nuomonė šiuo klausimu esanti kitokia.
"Šio įstatymo priėmimas, jei laikyti tai priėmimu, yra neadekvatus, prezidentas turi visiškai aiškią, argumentuotą nuomonę šiuo klausimu ir atsisakė pasirašyti šį įstatymą", žurnalistams ketvirtadienį sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras.

Jis komentavo Lietuvos Seimo birželio 13 dieną priimtą įstatymą, įpareigojantį Vyriausybę siekti derybų su SSRS teisių perėmėja Rusija dėl 50 metų trukusios sovietų okupacijos žalos atlyginimo.

Prezidentas Valdas Adamkus per 10 dienų nei vetavo, nei pasirašė šio įstatymo, todėl jį, kaip ir numatyta Konstitucijoje, pasirašė Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.

"Laikyti šio įstatymo politiniu Lietuvos sprendimu negalima, nes už užsienio politiką atsako prezidentas", teigė I. Sergejevas.

Anot jo, "Rusija turi šiuo klausimu žinoti nuomonę to, kuris atsako už užsienio politiką, o V. Adamkaus nuomonė niekaip nesutampa su V. Landsbergio nuomone".

I. Sergejevas atsisakė komentuoti Lietuvos paneigtus Rusijos Federalinės saugumo tarnybos pranešimus apie Rusijoje neva sulaikytą Lietuvos žvalgą, dirbusį amerikiečiams, pareiškęs, jog "tai - ne URM reikalas".

Paklaustas apie Seimo vicepirmininkės Rasos Juknevičienės pareiškimą, esą nemažai Rusijos ambasados Vilniuje darbuotojų dirba Rusijos žvalgybai, I. Sergejevas atsakė, jog "kai Seimo vicepirmininkas daro tokius pareiškimus, jis turi suprasti, kokias pasekmes jie turės".

"Deja, kai kurios valdžios šakos, tokios, kaip Seimas ir Dūma, kartais naudojasi populistiniais metodais, tačiau tai ne tie metodai, kurie stiprina mūsų santykius", žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.