aA
Lietuvos pilietis, kurį Rusijos Federalinės saugumo tarnyba (FST) įvardijo kaip šnipą, dirbusį Lietuvai ir Jungtinėms Valstijoms, pareiškė, kad tariamas jo prisipažinimas dėl šnipinėjimo buvo išgautas jį apsvaiginus ir yra "klastotė".
Šią versiją patvirtino ir Lietuvos Valstybės saugumo departamentas (VSD).

24 metų vilnietis Pavelas Iljinas teigia, kad Rusijos žvalgyba kelis kartus mėgino jį verbuoti, ir jis apie tai pranešęs VSD. Paskutinis bandymas buvęs Kaliningrade neformalioje aplinkoje.

"Aš važiavau į Kaliningradą nekilnojamojo turto įsigijimo klausimais ir pasimačiau su Rusijos saugumo darbuotojais, kurie pasiūlė man atšvęsti gimtadienį. Mes nuvažiavome į viešbutį, kur po tų švenčių pasijaučiau nelabai gerai. Po trijų taurelių konjako aš pasijaučiau perdaug girtas žmogus", Lietuvos nacionalinės televizijos ketvirtadienio vakarą parodytame interviu pasakojo P. Iljinas.

P. Iljinas nepasakė, kada konkrečiai buvo Kaliningrade, bet jo gimtadienis ura birželio 2 dieną.

Kitam televizijos kanalui LNK P. Iljinas sakė atpažįstąs save Rusijos televizijų parodytuose FST filmuotuose siužetuose, bet teigė praradęs dalį atminties ir nežinąs, "kokiomis aplinkybėmis padaryti šie kadrai".

"Mano būklė po to išgėrimo buvo pakankamai sunki. Niekada taip sunkiai nesijaučiau po alkoholio priėmimo", sakė P. Iljinas.

Jis užtikrino, kad buvo Vilniuje tuo metu, kai FST ėmė skelbti apie tariamą jo sulaikymą. Jis patvirtino, kad niekada nebuvo VSD bendradarbis, ir tik keletą kartų suteikė konsultacijų darbo su kompiuteriais klausimais kai kuriems VSD darbuotojams.

VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas Arvydas Pocius BNS patvirtino, kad P. Iljinas nėra ir nebuvo Lietuvos specialiųjų tarnybų darbuotojas ar agentas.

Rusijos agentūra "Interfax" trečiadienį pranešė, kad FST "prieš keletą dienų" paleido P. Iljiną laisvėn, nes jis nepadarė žalos Rusijai ir "nuoširdžiai prisipažino".

Kitas aukštas VSD pareigūnas BNS sakė, kad Rusijos FST skleidžiama informacija apie Lietuvos piliečio sulaikymą, areštą, paleidimą iš arešto yra prasimanymas.

"P. Iljinas niekada nebuvo FST sulaikytas, nebuvo areštuotas, todėl nebuvo įmanoma jo paleisti ir tuo labiau išsiųsti iš Rusijos", sakė VSD pareigūnas.

Pasak jo, Rusijos televizijų parodytas tariamas "Lietuvos agento" prisipažinimas yra klastotė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.