aA
Buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Walesa (Lechas Valensa) sako esąs Vilniuje surengtos antikomunistinės konferencijos idėjos pradininkas.
Lenkijos savaitraštyje "Wprost" L. Walesa pasakoja apie birželio viduryje įvykusią savo viešnagę Vilniuje ir dalyvavimą tarptautiniame kongrese komunizmo nusikaltimams pasmerkti.

"Tai turėjo būti antrasis Niurbergas, tokią mintį aš pats pasiūliau prieš septynerius metus, tačiau supratau, jog teismas, kuris negali įgyvendinti savo nuosprendžių, neturi jų skelbti", teigia buvęs Lenkijos prezidentas.

Jo nuomone, dabar pasaulyje egzistuoja dviguba moralė.

"Jeigu kas nors bando ilgėtis fašizmo, kaip yra Austrijoje, tai išmetamas iš civilizuoto pasaulio. Jeigu antroje pagal dydį valstybėje valdžią perima KGB karininkas, tai spauda "užpilama" informacija, jog jis šnipinėjo, o tai reiškia, kad yra labai civilizuotas žmogus", kalbėjo L. Walesa.

Pasak jo, "KGB ir jos čekistiniai pirmtakai apipylė mūsų Žemės ritulį daugiau kaip 100 milijonų aukų krauju, o priklausomybė budelio profesijai iki šiol Vakarų akyse laikoma garbe".

"Patarlė "Su kuo sutapsi, tokiu pats tapsi" skamba tik moralistų ausyse. Tuo tarpu politikų ausyse tai laikoma absoliučia kvailyste", pažymėjo buvęs Lenkijos vadovas.

"Kai Lietuvos Seime sakiau, jog nenubaustas nusikaltimas iššaukia kitą nusikaltimą, nebuvau tolimas nuo teiginio, kad tribunolas pasmerkiantis nusikaltimą be galimybės įvykdyti nuosprendį dar labiau gali skatinti nusikaltėlius", rašo L. Walesa komentare "Nuo Vilniaus iki Niurbergo" savaitraštyje "Wprost".

Birželio viduryje Vilniuje dirbęs tarptautinis visuomeninis tribunolas, tiriantis komunizmo nusikaltimus, nepaskelbė sprendimo ir nutarė susirinkti į kitą sesiją rudenį.

Tribunole, kurį organizatoriai vadina antruoju Niurnbergo procesu, dalyvavo apie 20-ties valstybių visuomeninių organizacijų atstovai ir politikai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.