aA
Iki šių metų pabaigos JAV kompanija “Constellation 3D” ketina pradėti pardavinėti naujos kartos diskus, kurie turėtų visiškai pakeisti ir DVD, ir kompaktinius disku.
Pradžioje naujieji FMD diskai bus 10 kartų talpesni už talpiausius DVD diskus, o jau kitų metų viduryje DVD talpa atsiliks jau 20 kartų.

“Constellation 3D” teigia, jog dabar naudojami DVD skaitymo įrenginiai FMD diskus galės skaityti po nežymių modifikacijų.

Kompanijos specialistai teigia daug didesnę disko talpą pasiekę dėl to, jog atrado būdą viename diske įrašinėti duomenis į keletą sluoksnių. CD įrašinėjama tik vienoje pusėje, DVD - abiejose disko pusėse, tačiau tik vienu sluoksniu.

Dabar sukurti diskai turi 10 sluoksnių, tačiau ateityje planuojama gaminti “šimtasluoksnius” diskus. DVD yra talpesni nei

DVD ir CD diskuose informacija užkoduojama takelyje esančiuose grioveliuose iškilimais ir įdubimais. DVD už kompaktinius diskus yra talpesni dėl tobulesnių skaitymo galvučių lazerių – tai leidžia sumažinti iškilimų ir įdubimų išmatavimus.

FMD diske iškilimai ir įdubimai padengti fluorescentine medžiaga, kurią palietus lazeriu išskiriama nekoherentinės šviesos bangos. Šių bangų ilgis kiek skiriasi nuo lazerio spindulio bangų ilgio, jog gali netrukdomai prasiskverbti per disko sluoksnius.

“Šios fluorescentinės medžiagos turi įdomių savybių – galima sukurti diskus, kuriuos būtų galima perskaityti tik kartą, kiek pakeitus sudėtį, diskai gali būti naudojami 150 metų”, – teigė bendrovės viceprezidentas Patrickas Maloney.

Pasak ekspertų, namų vartotojus šie diskai pasieks tik po kurio laiko. Manoma, jog pirmiausia juos ims naudoti filmų kūrimo studijos, kurioms reikalingos didžiulės talpos duomenų saugyklos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.