aA
Lietuvos Valstybės saugumo departamentas (VSD) patvirtino tapatybę asmens, kurį Rusijos kontržvalgyba įvardijo kaip tariamą Lietuvos šnipą.
VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas Arvydas Pocius trečiadienį BNS patvirtino, kad asmuo, kurį Rusijos federalinės saugumo tarnyba (FST) įtaria šnipinėjimu Jungtinėms Valstijoms, yra 24 metų Vilniaus gyventojas Pavelas Iljinas.

Drauge VSD pareigūnas dar kartą užtikrino, kad P. Iljinas nėra ir nebuvo Lietuvos specialiųjų tarnybų bendradarbis.

A. Pocius drauge patvirtino, kad P. Iljinas yra žinomas VSD, nes yra suteikęs konsultacijų apie darbą su kompiuteriais kai kuriems VSD darbuotojams.

Rusijos agentūra "Interfax" trečiadienį pranešė, kad FST "prieš keletą dienų" paleido P. Iljiną laisvėn, nes jis nepadarė žalos Rusijai ir "nuoširdžiai prisipažino".

BNS žiniomis, Klaipėdoje gimęs 24 metų P. Iljinas iki gegužės mėnesio dirbo vyresniuoju inspektoriumi Vilniaus apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos Trakų skyriuje, kur įsidarbino pernai birželį.

Skyriaus viršininkas Artūras Zaremba BNS sakė, kad P. Iljinas išėjo iš tarnybos šiemet gegužę savo noru, užsiminęs, kad rado geriau apmokamą darbą.

Anot A. Zarembos, jo buvęs pavaldinys nė kiek nebuvo panašus į įsivaizduojamą "superžvalgą", todėl kalbos apie tai jam atrodo neįtikėtinos.

BNS žiniomis, P. Iljinas, iki ateidamas dirbti į Valstybinę mokesčių inspekciją, dirbo bendrovėse "Saugios alternatyvios technologijos" ir "Baltijos kompiuterių centras".

BNS nepavyko nustatyti dabartinės jo darbovietės.

Paskutinis jo gyvenamosios vietos adresas - Vilniaus Saulėtekio alėjoje.

Rusijos FST pirmadienį pranešė sulaikiusi Lietuvos VSD agentą, įtariamą šnipinėjimu Jungtinėms Valstijoms. Anot FST pranešimo, agentas iš Lietuvos nuo 1999 metų vykdė specialią CŽV užduotį - rinko informaciją apie FST. Jo užduotis esą buvusi įsilaužti į Rusijos FST kompiuterių tinklus.

VSD iškart po pranešimo apie tariamo šnipo sulaikymą pareiškė, kad "nevykdė ir nevykdo priešiškos ar ardomosios veiklos Rusijos Federacijos atžvilgiu".

Rusija ir anksčiau yra skelbusi apie sulaikytus tariamus Lietuvos žvalgus, tačiau paaiškėdavo, kad sulaikytieji nėra niekaip susiję su Lietuvos specialiosiomis tarnybomis.

Lietuvos Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis pranešimą apie tariamo žvalgo sulaikymą pavadino "blefu".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.