aA
Rusija, skelbdama suėmusi asmenį, neva šnipinėjusį Lietuvos ir JAV žvalgyboms, mėgina toliau aštrinti santykius su Lietuva, teigia įvairioms partijoms atstovaujantys Lietuvos Seimo nariai.
Seimo pirmininko pavaduotoja, NATO reikalų komisijos pirmininkė Rasa Juknevičienė antradienį BNS sakė, kad dėl tariamo Lietuvos šnipo suėmimo "nėra jokių faktų".

"Tai apgailėtinas bandymas nuteikti Rusijos gyventojus prieš Baltijos valstybes", sakė konservatorė R. Juknevičienė. Ji sakė apgailestaujanti, kad tokie bandymai "jau tampa sistema".

R. Juknevičienė prieš porą savaičių pareiškė, kad pusė Rusijos ambasados Vilniuje darbuotojų dirba tos šalies žvalgybai.

R. Juknevičienės teigimu, propagandiniai procesai prieš Baltijos šalis prasidėjo jau prieš kelerius metus.

Pasak R. Juknevičienės, 1994-1996 metais pirmojo Čečėnijos karo metu Rusijos kariuomenės pareigūnai nuolat skleisdavo žinias apie neva čečėnų pusėje kovojančias "snaiperes iš Pabaltijo". Neseniai Rusijos prezidento įgaliotinis Sergejus Jastržembskis pranešė, neva čečėnų kovotojams padeda specialistai iš Lietuvos.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius Audronius Ažubalis BNS sakė, jog "ši tam tikra Maskvos reakcija demonstruoja naujosios administracijos požiūrį į Lietuvą".

"Akivaizdu, kad Rusija rimtai vertina Lietuvos pasirengimą narystei NATO", sakė A. Ažubalis.

Anot jo, pranešimai apie Lietuvos žvalgybininką jam pasirodytų įtikinami, jeigu Lietuvos bendrasis vidaus produktas kasmet augtų po 7-8 procentus ir "galima būtų leisti sau prabangą ką nors aktyvizuoti ir daryti".

Opozicinės LDDP lyderis ir frakcijos Seime seniūnas Česlovas Juršėnas žinias apie tariamo lietuvių šnipo sulaikymą Maskvoje pavadino "esamos įtampos tarp Lietuvos ir Rusijos vienu akmenėlių".

"Gali būti ir daugiau tokių fokusų. Tikiuosi, kad abiem pusėms užteks proto toliau neeskaluoti", sakė Č. Juršėnas.

Seimo pirmininko pavaduotojas, partijos "Socialdemokratija 2000" lyderis Rimantas Dagys BNS sakė, jog tai yra "bendrame kontekste judėjimas į priekį, demonstratyviai bloginant santykius su kaimynais".

"Belieka apgailestauti, kad šioje situacijoje Lietuvos vadovai įsivėlė į tarpusavio prieštaravimus, rinkimų kampaniją", sakė R. Dagys. Jis lankosi Strasbūre, kur dalyvauja Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos sesijoje.

Lietuvos Valstybės saugumo departamentas išvakarėse atsiribojo nuo Rusijoje sučiupto šnipinėjimu įtariamo asmens, pareiškęs, kad "nevykdė ir nevykdo priešiškos ar ardomosios veiklos Rusijos Federacijos atžvilgiu".

VSD taip pat pareiškė, kad asmuo, Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) įvardintas kaip "Lietuvos pilietis", Valstybės saugumo departamentui nėra žinomas".

Rusijos FST pirmadienį pranešė sulaikiusi Lietuvos pilietį, įtariamą šnipinėjimu Jungtinėms Valstijoms.

Anot FST pranešimo, agentas iš Lietuvos, dirbęs ir Lietuvos valstybės saugumui, nuo 1999 metų vykdė specialią JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) užduotį - rinko informaciją apie FST. Jo užduotis esą buvusi įsilaužti į Rusijos FST kompiuterių tinklus.

FST pranešimu, sulaikytasis prisipažino esąs Lietuvos saugumo agentas.

Rusija ir anksčiau yra skelbusi apie sulaikytus tariamus Lietuvos žvalgus, tačiau paaiškėdavo, kad sulaikytieji nėra niekaip susiję su Lietuvos specialiosiomis tarnybomis.

Įtariamojo šnipo tapatybės Rusijos FST nenurodė, taip pat nepranešė, kada, kur ir kaip jis buvo suimtas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.