aA
Lenkijos policininkai areštavo 15 žmonių, kaltinamų nelegaliu raketų variklių pardavimu, ketvirtadienį pranešė Varšuvos karinė prokuratūra. Tardytojų nuomone, įtariamieji ketino tiekti šiuos variklius Irakui.
Tarp areštuotųjų yra nemažai arabų kilmės Lenkijos piliečių, visi jie įtariami embargo pažeidimu ir nelegalia prekyba karine technika. Kai kuriose lenkų firmose ir sulaikytųjų butuose atliktos kratos.

Vokietijos savaitinis žurnalas "Stern" rašė, kad tai ne pirmas atvejis, kai kokia nors Lenkijos kompanija parduoda ginkluotę Irakui. Žurnalas nurodė, kad 2002 metų balandį viena lenkų kompanija pasirašė 1,3 mln. dolerių (apie 4 mln. litų) vertės kontraktą parduoti Saddamo Husseino režimui 32 raketų variklius.

Apie suimtus asmenis pranešta po to, kai "Stern" parašė, jog ginklų embargą Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimui yra pažeidusios Vokietijos, Jordanijos, Lenkijos, Rusijos, Pietų Korėjos, Sirijos, Turkijos ir Jungtinių Valstijų kompanijos.

"Išankstinis tyrimas baigiamas, - sakė Varšuvos karinės apygardos prokuratūros atstovas spaudai Dariuszas Knapczynskis (Dariušas Knapčinskis). - Užbaigus kelias paskutines procedūras kaltinamasis aktas bus nusiųstas teismui".

Jis sakė, jog byla tiriama nuo vasario mėnesio. Nustatyta, kad Lenkijos ginkluotosioms pajėgoms priklausiusios pasenusios raketų dalys beveik už pusantro milijono JAV dolerių buvo parduotos Irakui. Saadamo Huseino agentai, padedant lenkų firmai, raketų varikius, kurie buvo vadinami "kompresorių varikliais", nupirko iš Lenkijos karinio turto agentūros, o vėliau juos pervežė į Siriją.

Lenkijos laikraštis "Gazeta Wyborcza" vasario mėnesį rašė apie suimtą verslininką iš pietinio Silezijos regiono. Pas jo partnerius buvo rasta rusiškų priešlėktuvinių raketų SA-2 dalių.

Nacionalinė saugumo agentūra tuo metu nurodė, kad ši byla susijusi su sukčiavimu dėl prekybos mokesčių ir prekyba specifinėmis prekėmis be leidimo, tačiau pranešimus, kad tai susiję su nelegaliu ginklų pardavimu Irakui pavadino "spėlionėmis".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.