aA
Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos inspektoriai kitą mėnesį praneš, kad Irake neaptiko jokių masinio naikinimo ginklų, remdamasi neįvardytais šaltiniais JAV vyriausybėje trečiadienį pranešė BBC.
Irako žemėlapis
Irako žemėlapis
Irako tyrimo grupė, kurioje dirba 1,4 tūkst. britų ir amerikiečių pareigūnų, pranešė, kad nepavyko aptikti nė "mažiausio" kiekio branduolinių, cheminių ar biologinių medžiagų, pranešta BBC televizijos laidoje "Daily Politics".

JAV centrinė žvalgybos valdyba pranešė, kad pirminėje buvusio ginklų inspektoriaus Davido Kay (Deivido Kėjaus) ataskaitoje nesitikima tvirtos išvados bei nebus atmetamos jokios galimybės.

Londonas ir Vašingtonas praėjusių metų kovą karo prieš Iraką valdžiusį Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimą būtinybę grindė Bagdado nenoru atsisakyti savo tariamų masinio naikinimo ginklų.

Kaip teigiama BBC reportaže, kuriame remtasi šaltiniu JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracijoje, Irake neaptikta jokių masinio naikinimo ginklų sistemų, nei laboratorijų, kurioje galėtų būti kuriami tokie ginklai.

BBC sakė, jog D.Kay vadovaujamai mokslininkų, kariškių ir žvalgybos ekspertų komandai pavyko aptikti nuskurdintojo urano pavyzdžių oloje netoli Bagdado, tačiau manoma, jog jis čia galėjo būti likęs nuo 1991 metų karo Persijos įlankoje.

Pranešime taip pat bus sakoma, jog mažai tikėtina, kad prieš prasidedant karui tokius ginklus pavyko išgabenti iš Irako į tokias šalis kaip Sirija.

Tačiau į ataskaitą taip pat bus įtrauktos kompiuterinės programos ir bylos, taip pat popieriniai dokumentai, leidžiantys spėti, kad Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimas rengė masinio naikinimo ginklų programą.

BBC taip pat sakė iš kito šaltinio sužinojusi, jog JAV žvalgyba buvo priversta padaryti išvadą, jog didelė dalis informacijos, kurią jai ir Britanijos žvalgybai suteikė išeiviai iš Irako, buvo klaidinga ar išgalvota.

"Panašu, jog jie mums sakė tai, ką mes norėjome išgirsti", - pasak BBC, teigė neįvardytas šaltinis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.