aA
Magistrato teisėjas Antonio Di Pietro (Antonijus Di Pjetras), kuris 10-ajame dešimtmetyje vadovavo Italijos antikorupcinės "švarių rankų" kampanijos tyrimams, nusitaikė į savo seną priešininką - milijardinius turtus susikrovusį šalies premjerą Silvio Berlusconi (Silvijų Berluskonį).
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
© EPA-ELTA
Teisėjas nori, kad Italijoje būtų surengtas referendumas dėl naujojo įstatymo, suteikiančio S.Berlusconi teisinę neliečiamybę, ir kad premjeras būtų priverstas atsakyti į jam pateiktus kaltinimus korupcija.

Per tris mėnesius A.Di Pietro ir 35 savanoriai surinko pakankamai parašų, kad būtų surengtas referendumas.

"Ką tik užpildėme 60-ąją dėžę - tai reiškia, kad peržengėme 500 tūkst. parašų ribą. To pakanka, kad būtų surengtas referendumas", - sakė A.Di Pietro.

Referendumu būtų siekiama panaikinti anksčiau šiais metais priimtą įstatymą, dėl kurio joks tyrimas negali būti pradėtas premjero ir dar keturių aukščiausių valstybės pareigūnų atžvilgiu.

Tai gali sudaryti sąlygas atnaujinti procesą dėl kaltinimų S.Berlusconi, kuris įtariamas teisėjų papirkinėjimu 9-ajame dešimtmetyje, siekiant sau naudinga linkme pakreipti vienos kompanijos perėmimo reikalus. Premjeras neigia daręs ką nors neteisėta.

Nors A.Di Pietro sako surinkęs apie milijoną parašų, Romos Kasaciniam teismui jis ketvirtadienį pateiks kiek daugiau nei 500 tūkstančių.

Jei teismas nuspręs, kad parašai galioja ir yra visos teisinės prielaidos rengti referendumą, prašymas bus perduotas Konstituciniam Teismui. Jei jo teisėjai taip pat su tuo sutiks, referendumas galėtų įvykti balandžio ar gegužės mėnesį.

Italijoje referendumai gana dažni, tačiau jų rezultatai retai pripažįstami galiojančiais, nes paprastai juose dalyvauja per mažai rinkėjų - mažiau nei 50 procentų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.