aA
Lietuvos regionų ir Kaliningrado srities bendradarbiavimo tarybos posėdžiu šią savaitę prasidės Lietuvos dienos Kaliningrade. Svetlogorske ketvirtadienį ir penktadienį vyksiančiame posėdyje abiejų šalių atstovai aptars bendradarbiavimą ekonomikos, kultūros aplinkos apsaugos ir kitose srityse, pranešė Užsienio reikalų ministerija.
Lietuvos regionų ir Rusijos Kaliningrado srities ilgalaikio bendradarbiavimo taryba buvo įkurta 1999 metais pasirašytu tarpvyriausybiniu susitarimu. Tarybai vadovauja Lietuvos URM valstybės sekretorius Evaldas Ignatavičius ir Kaliningrado srities vicegubernatorius Michailas Cikelis.

Kasmet susirenkančioje taryboje veikia 9 komisijos - žemės ūkio, kultūrinio, ekonominio bendradarbiavimo, aplinkos apsaugos, turizmo ir sporto bei kitos. Jau yra įvykę trys tarybos posėdžiai. Pastarąjį kartą taryba posėdžiavo 2002 metų balandį Vilniuje.

Penktadienį prasidėsiančių ir iki sekmadienio truksiančių bendradarbiavimo dienų metu bus aptariami aktualūs dvišaliai klausimai, koncertuos lietuviški ansambliai, vyks įvairios diskusijos bei vakarai.

"Jau renginio pavadinimas rodo, jog ši šventė skirta tam, kad abiejų šalių gyventojai kuo daugiau sužinotų vieni apie kitus", - praėjusią savaitę BNS sakė Lietuvos generalinio konsulato Kaliningrado srityje vyresnioji specialistė Vida Čižienė.

Bendradarbiavimo dienos taip pat skirtos skatinti Lietuvos bei Kaliningrado srities gyventojų, verslininkų, studentų kontaktus, pristatyti Lietuvos kultūrą bei meną ir investicijų galimybes. Renginio dalyviams bus pristatyta, kaip vyksta Alytaus "Snaigės" šaldytuvų gamyklos statyba.

Bendradarbiavimo dienų programoje nemažai dėmesio skirta ir kultūriniams renginiams. Penktadienį šventės dalyviai galės užsukti į kaliningradiečio fotografo Nikolajaus Jagunovo parodos "Kraštas be ribų" atidarymą. Parodoje bus eksponuojamos šešių Lietuvos bei Kaliningrado miestų fotografijos.

Bendradarbiavimo dienų metu Kaliningrado ir Klaipėdos universitetų profesoriai diskutuos apie kultūros paveldą, o jaunimo vakare susitiks abiejų šalių studentai. Dvi dienas per vietinę televiziją bus rodomas Lietuvos režisierių Audriaus Stonio ir Arūno Matelio filmas "Skrydis per Lietuvą".

Šeštadienį susirinkusiems koncertuos Kaliningrado lietuvių folkloro ansambliai, Klaipėdos ansambliai Saltanda" ir "Auksodis". Užeiga "Marceliukės klėtis" iš 2 tūkst. kiaušinių keps kiaušinienę.Vėliau renginio dalyviai ir svečiai laukiami džiazo vakare Kaliningrado Vokiečių namuose. Užsukusiems koncertuos klaipėdiečių grupė "Doudi jazz band" bei viena Kaliningrado džiazo grupė.

Paskutinę renginio dieną spektaklį parodys Panevėžio lėlių teatras, koncertuos Kaliningrado lietuvių mokinių ansambliai, futbolo varžybose rungtyniaus Lietuvos ir Rusijos Baltijos laivyno kariškiai.

Bendradarbiavimo dienų rengimas numatytas minėtame Lietuvos ir Kaliningrado srities santykius reguliuojančiame 1999 metų tarpvyriausybiniame susitarime dėl ilgalaikio bendradarbiavimo.

Pirmosios Lietuvos regionų ir Rusijos Federacijos Kaliningrado srities bendradarbiavimo dienos buvo surengtos prieš dvejus metus, o 2000 metų kovą buvo surengtos "Lietuvos kultūros dienos Kaliningrade".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.