aA
JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) antradienį kreipėsi į skeptiškai nusiteikusią Jungtinių Tautų (JT) Generalinę Asamblėją, prašydamas padėti atkurti Iraką, ir sakė, kad metas pamiršti visus praeities nesutarimus dėl JAV karinės operacijos.
George W. Bush
George W. Bush
© EPA-ELTA
"Dabar Irako žmonės nusipelnė mūsų pagalbos, ir visos geros valios šalys turi pasiūlyti tokią paramą", - pareiškė G.W.Bushas, praėjus pusmečiui nuo karo pradžios.

Kalbėdamas Asamblėjoje G.W.Bushas taip pat pasisakė prieš skubų suvereniteto grąžinimą irakiečiams, kaip to reikalauja kai kurios svarbiausios JAV sąjungininkės, tarp jų Vokietija ir Prancūzija, sakydamas, jog nori to pasiekti "teisingomis demokratinėmis priemonėmis".

"Svarbiausias mūsų koalicijos Irake tikslas yra duoti savivaldą Irako žmonėms pasitelkus teisingas demokratines priemones. Šis procesas turi vykti atsižvelgiant į irakiečių reikmes - neverta jo nei skubinti, nei vilkinti dėl kitų šalių valios", - sakė prezidentas.

JAV lyderis, kalbėdamas iš Generalinės Asamblėjos tribūnos praėjus beveik lygiai metams po to, kai pareiškė, jog JT gali tapti nereikalingos, jei neparems jo "karo su terorizmu" Artimuosiuose Rytuose, nepuolė atsiprašinėti nei dėl pokario Irake viešpataujančio chaoso, nei dėl nesugebėjimo rasti masinio naikinimo ginklų - svarbiausios dingsties įsiveržti į šią šalį.

G.W.Bushas sakė suvokiąs, kad "kai kurios šalys šioje Asamblėjoje nesutinka su mūsų veiksmais", bet pridūrė, kad vienybė tebėra vienas svarbiausių JT principų. "Ženkime į priekį", - kvietė jis.

Pasak prezidento, karą Irake pateisina tie faktai, apie kuriuos jis sužinojo jau žlugus Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimui. "Radę žudynių laukus ir masines kapavietes Irake, mes suvokėme tikrąjį Saddamo Husseino žiaurumo mastą", - pareiškė G.W.Bushas.

"Saddamo Husseino režimas palaikė ryšius su teroristais, kol kūrė masinio naikinimo ginklus. Jis panaudojo šiuos ginklus masinėms žudynėms ir atsisakė pripažinti tai, kai šito pareikalavo pasaulio bendrija", - sakė jis.

JT, pasak G.W.Busho, turi padėti parengti Irako konstituciją, surengti sąžiningus ir teisingus rinkimus bei ugdyti profesionalius valstybės valdininkus.

G.W.Bushas taip pat paragino JT priimti rezoliuciją, kuri užkirstų kelią cheminio, biologinio ir branduolinio ginklo platinimui, nes, jo manymu, egzistuoja pavojus, kad šie ginklai gali patekti į teroristų rankas.

Ši rezoliucija turi įvardyti kaip nusikaltimą masinio naikinimo ginklų platinimą, - sakė G.W.Bushas Generalinėje Asamblėjoje, - nustatyti griežtus ir tarptautinius standartus atitinkančias eksporto kontrolės taisykles, siekti, kad pavojingos medžiagos nepasklistų už šalių narių ribų.

"Jungtinės Valstijos pasirengusios pritarti bet kurios valstybės projektui, kuris nustatys šiuos naujus dėsnius, taip pat padėti juos įgyvendinti", - sakė prezidentas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.