aA
Minint Lietuvos žydų genocido dieną, Panerių memoriale holokausto aukoms Izraelio parlamento (Kneseto) pirmininkas Reuvenas Rivlinas pateikė lietuviams "istorines sąskaitas". "Vokiečių okupacija - ne pasiteisinimas. Lietuvių antisovietiniais jausmais negalima pateisinti. Lietuvos žmonės dar turi už daug ką atsakyti", - pažymėjo jis.
Izraelio Kneseto pirmininkas Reuvenas Rivlinas
Izraelio Kneseto pirmininkas Reuvenas Rivlinas
© ELTA
"Stovėdami čia, ant šios pragaro žemės, mes neturėtume pamiršti, jog visa tai darė ne nusikaltėlių gaujos ar chuliganai, bet tūkstančiai organizuotų žmonių, kurie noriai dalyvavo baisiausiame istorijoje nusikaltime", - antradienį per gedulingą renginį sakė Kneseto pirmininkas.

Savo kalboje Izraelio parlamento vadovas teigė, jog vietiniai Lietuvos gyventojai ne tik "entuziastingai" talkino naciams žudant žydus, bet ir pelnosi prekiaudami nužudytųjų turtu bei jį pasisavindami.

Pasak R.Rivlino, "genocidas, atrodo, buvo labai pelningas lietuviams".

"Pirmiausia iš žydų buvo atimti jų namai, verslas ir visas kitas turtas. Kai kurie jų kaimynai, atrodo, buvo laimingi pasisavinti atlikusią nuosavybę. Atrodo, jog niekas nesijaudino, jog teisėti savininkai yra žudomi netoliese", - teigė Kneseto pirmininkas.

"Vėliau šiems vagims nuosavybę valstybė įteisins, o keliems išgyvenusiems bus atsakyta sugrąžinti pavogtą nuosavybę", - pažymėjo jis.

Kneseto pirmininkas taip pat teigė, jog "lietuvių mirties būriai" pelnėsi pardavinėdami savo aukų drabužius ir batus, o greta gyvenusieji juos noriai pirko.

"Patys vokiečiai nebūtų to galėję padaryti geriau", - pareiškė R.Rivlinas.

Pažymėjęs, jog nė vienas lietuvių žudikas nebuvo priverstas aktyviai dalyvauti žiaurumuose, jis retoriškai klausė, kas turi atsakyti už nusikaltimus.

"Tikrai demokratinė, laisva Lietuva turi suprasti, jog kelias į naują ateitį turi prasidėti čia, Paneriuose. Lietuva negali Vilniaus Gaono pripažinti nacionaline kultūros asmenybe nepripažindama, jog ir pats Vilniaus Gaonas būtų nužudytas Paneriuose lietuvių, kurie gyveno Vilniuje 1940-ųjų pradžioje", - teigė R.Rivlinas.

"Izraelio ir Lietuvos santykiai yra geri daugelyje sričių. Be dar daug reikia padaryti, pradedant čia, kad žydai ir lietuviai galėtų kartu žvelgti į naują ateitį", - pažymėjo Kneseto pirmininkas.

Antradienį jis taip pat pasakė kalbą ir Seime, tačiau pastaroji buvo gerokai nuosaikesnė.

Seime R.Rivlinas pasidžiaugė, jog "nauja Lietuva, demokratiška ir nepriklausoma, jau pripažino savo istorinę atsakomybę", bet ragino išspręsti turto grąžinimo klausimus ir panaikinti įstatymus kliudančius atkurti nuosavybės teises.

Kneseto pirmininkas yra vienas valdančiosios dešiniosios Izraelio "Likud" partijos lyderių, kildinantis save iš Vilniaus Gaono Elijahu šeimos, prieš du šimtus metų išsikrausčiusios iš Vilniaus į Jeruzalę.

1943 metais Panerių miške buvo masiškai sušaudyti ir kolektyviniuose kapuose palaidoti likviduoto Vilniaus geto gyventojai.

Per nacių okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais buvo sunaikinta maždaug 90 proc. iš 220 tūkst. Lietuvos žydų bendruomenės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.