aA
Jungtinės Valstijos nesutaria su savo parinktais irakiečių politikais dėl to, kada amerikiečiai turėtų atkurti Irako suverenitetą, pirmadienį sakė JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas).
C.Powell
C.Powell
© EPA-ELTA
Jungtinės Valstijos nemano, kad Irako valdančiojoje taryboje dirbantys politikai yra pasirengę vadovauti šaliai, sakė C.Powellas, kuris savo interviu davė svarbių diplomatinių pastangų dėl Irako ateities išvakarėse. Be to, tokiu atveju būtų sunku įtikinti JAV Kongresą skirti irakiečiams 20 mlrd. dolerių (apie 60 mlrd. litų) šaliai atstatyti.

"Jie norėtų greičiau judėti (į priekį), - pirmadienį vakare laidai "Charlie Rose Show" sakė C.Powellas. - Tačiau jie dar neturi lėšų, neturi pakankamai pajamų... neturi vyriausybinių institucijų... Manyti, kad visa tai galima padaryti per kelias savaites ar porą mėnesių, yra labai, labai nerealistiška".

"Jei tai padarysite pernelyg greitai ... mums būtų labai sunku prašyti Amerikos Kongreso 20 mlrd. dolerių tokiai valdžiai", - pridūrė jis.

JAV valstybės departamento pareigūnai anksčiau yra sakę, kad tie 25 Irako valdančiosios tarybos nariai, kuriuos išrinko Jungtinės Valstijos, neskuba perimti valdžios. Prancūzija teigia, kad greitas valdžios perdavimas yra būtinas.

Pasak C.Powello, JAV numatomam politiniam procesui užbaigti prireiks mažiausiai vienų metų - turi būti parašyta nauja šalies Konstitucija, ji turi būti patvirtinta per referendumą, reikia surengti rinkimus ir suformuoti išrinktą vyriausybę.

Net ir po to amerikiečiai gali likti Irake, jei su tuo sutiks naujoji vyriausybė, pažymėjo jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.