aA
Tik vienas procentas visų AIDS aukų Afrikoje gauna būtinų vaistų, teigiama pirmadienį Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pranešime.
Aids
Kenijoje per tarptautinę konferenciją dėl AIDS ir lytiškai plintančių ligų Afrikoje pagrindinė pranešimo autorė Sophie-Marie Scouflaire (Sofi Mari Skoflė) pareiškė: "Gydymas gali būti prieinamas už mažiau nei vieną dolerį per dieną, jei valstybės vidaus politika yra griežta".

Farmacijos kompanijos, kurios pirmadienį rengėsi Jungtinėms Tautoms (JT) Niujorke pateikti savo pranešimą, teigia, kad mažiausiai 76 tūkst. 300 Afrikos gyventojų iš šešių vaistų gamintojų Vakarų valstybėse šių metų birželį vaistus nuo AIDS/ŽIV gavo sumažintomis kainomis. Tuo tarpu praėjusių metų kovą tokius vaistus gavusiųjų buvo mažiau - 35 tūkst. 500.

Tačiau JAV kompanijos "Merck & Co Inc" viešųjų ryšių viceprezidentas Džefris Starčijus (Jeffrey Sturchio) pabrėžė: "Neleistina spraga tarp tų, kuriems reikalingas gydymas, ir tų, kurie turi galimybę gauti vaistų nuo AIDS/ŽIV, vis dar yra. Bet pažanga padaryta".

Anot JT AIDS programos vadovų, 2002-ųjų pabaigoje su ŽIV/AIDS visame pasaulyje gyveno 38,6 mln. suaugusiųjų. 29,4 mln. iš jų - Afrikoje. Kai kuriose Afrikos valstybėse gyvenimo trukmė dėl AIDS sumažėjo iki 35 metų. Apie 11 mln. vaikų dėl šios ligos neteko vieno ar abiejų tėvų.

PSO ir MSF pranešime teigiama, kad tik maždaug 50 tūkst. Afrikos gyventojų iš 4,1 mln., kuriems skubiai būtini antiretrovirusiniai vaistai, juos gauna. Be to, anot pranešimo, manoma, kad iki 2005 metų bus sukaupta tik pusė visų 6 mln. JAV dolerių, būtinų kovai su ŽIV/AIDS Afrikoje.

Tačiau JT specialusis pasiuntinys AIDS reikalams Afrikoje Stephenas Lewisas (Stivenas Liuisas) pabrėžė, kad Afrikos valstybės kovoje su epidemija taip pat privalo prisiimti atsakomybę. "Tai nereiškia, kad Afrika gali išsisukti nuo atsakomybės: daugelio buvusių Afrikos vadovų elgesys buvo neatleistinas".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.