aA
Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius dalyvaudamas Berlyne (Vokietija) vykusiame Europos šalių švietimo srities ministrų susitikime pasirašė bendrą Europos šalių komunikatą „Dėl Europos aukštojo mokslo erdvės realizavimo“, rašoma pranešime spaudai.
Algirdas Monkevičius
Algirdas Monkevičius
© DELFI
Komunikate numatomi pagrindiniai aukštojo mokslo srities uždaviniai bei veiksmų planas 2003-2005 metams, kurį įsipareigoja įgyvendinti Bolonijos procese dalyvaujančios šalys.

Komunikatu tęsiamas Bolonijos sutartimi inicijuotas studentų bei dėstytojų mainų procesas. Berlyne nuspręsta aukštojo mokslo erdvę išplėsti už ES ribų į Bolonijos procesą įtraukiant Balkanų šalis bei Rusiją. Naujai įsijungusios į procesą šalys - buvusios Jugoslavijos šalys, Andora, Vatikanas bei Rusija įsipareigoja pereiti prie bendros europinės studijų bei vertinimo sistemos.

Berlyno komunikate pabrėžta studijų sąsajų su mokslu bei inovacijomis svarba bei atkreiptas dėmesys į trečiąją studijų pakopą – doktorantūrą, kaip svarbų šių sąsajų įgyvendinimo faktorių. Verslumo ugdymas turi tapti studijų proceso, peraugančio į mokslinių inovacijų taikymą praktikoje, dalimi.

Lietuva yra aktyvi sprendžiant vieną iš prioritetinių Bolonijos proceso veiklos, vieningos studijų kokybės užtikrinimo sistemos, klausimą. Švietimo ir mokslo ministerija yra išsikėlusi tikslą padedant užsienio ekspertams sukurti skaidrią bei aiškią visuomenės, darbdavių interesus atitinkančią studijų programų akreditavimo ir vertinimo sistemą.

Visi Komunikate keliami uždaviniai reikalauja ne tik aukštojo mokslo sistemos atvirumo, bet ir jos materialinės bei mokslinės-techninės bazės stiprinimo. Tam ruošiamasi panaudoti ES struktūrinių fondų lėšas.

Lietuva yra aktyvi Bolonijos proceso dalyvė nuo pat Bolonijos deklaracijos pasirašymo 1999m. Įgyvendinant Bolonijos deklaracijos pagrindines nuostatas dėl tarptautinių akademinių mainų skatinimo šiais metais planuojama, kad vien pagal SOCRATES/ERASMUS programą į Europos šalis gilinti žinių išvyks apie 1000 studentų ir 300 dėstytojų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.