aA
JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) sulaikė Gvantanamo stovykloje dirbusį Amerikos karininką, kuris kaip kapelionas atliko dvasinį darbą su musulmonų kaliniais, įtariamais ryšiais su "al Qaeda" tinklu. Kapitonas James'as Yee (Džeimsas Ji) įtariamas šnipinėjimu ir pagalba priešui, taip pat maišto kurstymu ir įsakymų nevykdymu.
James'as Yee
James'as Yee
Kapelionas buvo sulaikytas rugsėjo 10 dieną Džeksonvilio karinėje bazėje Floridoje, kai išlipo iš lėktuvo.

Valdžios atstovas pranešė AP, kad FTB agentai konfiskavo J.Yee slaptus dokumentus ir apklausė. Kapelioną teis karo tribunolas. Turint galvoje jam reiškiamus kaltinimus, dvasininkui gresia kalėjimas iki gyvos galvos, pažymi "The Washington Times".

Toks nuosprendis taps dar labiau tikėtinas, jei kapelionas bus apkaltintas valstybės išdavimu, nes tai kur kas rimtesnis teisės pažeidimas, negu visi anksčiau išvardinti kariškio veiksmai.

Neoficialiais pranešimais, tarp konfiskuotų dokumentų buvo ir žemėlapis, kuriame sužymėta, kur Gvantanamo Deltos stovykloje laikomi įvairūs kaliniai.

Suimtas kapelionas laikomas Čarlstone, Pietų Karolinoje.

J.Yee, kinų kilmės amerikietis, augo Niu Džersyje krikščionių šeimoje, baigė Vest Pointo karo akademiją. Islamą priėmė prieš 10 metų. Ketverius metus jis gyveno Sirijoje, kur išmoko arabų kalbą ir atsivertė į islamą. Vėliau J.Yee vėl prisijungė prie JAV armijos ir dirbo kapelionu. Dirbti į Gvantanamą atsiųstas praėjusiųjų metų pabaigoje.

"Jis kasdien galėjo susitikinėti su kaliniais", - papasakojo JAV vadovybės atstovas AP.

Šių metų pradžioje viename interviu BBC J.Yee sakė, jog yra pasiųstas į Gvantanamą padėti tiems, kurie ten laikomi.

"Norėčiau galvoti, kad aš... darau teigiamą įtaką jų gyvenimui", - teigė kapelionas korespondentui.

Gvantaname laikoma 660 kalinių, kaltinamų ryšiais su teroristais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.