aA
Prokurorai baigė tirti ir penktadienį Vilniaus rajono apylinkės teismui perdavė prieš tranzito per Lietuvą tvarką protestavusių 16 Rusijos nacionalbolševikų bylą. Tai BNS patvirtino Vilniaus rajono apylinkės prokuratūros prokurorė Eglė Šapalaitė.
Pareigūnės teigimu, byla buvo išnagrinėta pagreitinto baudžiamojo proceso tvarka, tačiau jos nagrinėjimo teisme data kol kas nenustatyta. E.Šapalaitė sakė iš Rusijos gavusi visus reikiamus dokumentus apie suimtųjų teistumą.

16 Rusijos nacionalbolševikų ir jų akciją filmavęs Rusijos televizijos kanalo "NTV" operatorius Aleksejus Zolotovas buvo sulaikyti praėjusį sekmadienį per Kenos geležinkelio pasienio kontrolės punktą iš Baltarusijos atvykusiame traukinyje Maskva - Kaliningradas.

Agresyviai nusiteikusi Rusijos piliečių grupė rodė nepagarbą Lietuvos valstybei ir joje galiojančiai tvarkai, įžeidinėjo traukinį tikrinusius pasieniečius, nepakluso jų reikalavimams, priešinosi, o kai kurie protestuotojai pareigūnų akivaizdoje demonstratyviai suplėšė tranzito dokumentus.

16 streikavusių rusų pateikti įtarimai dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Antradienį Vilniaus rajono apylinkės teismas leido juos suimti. Rusijos piliečiai teismo sprendimo laukia Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

A.Zolotovui surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas dėl pasienio ruožo režimo taisyklių pažeidimo ir paskirta 300 litų bauda. Rusijos žurnalistas antradienį vakare buvo išsiųstas iš Lietuvos - jis buvo nuvežtas į geležinkelio stotį ir įsodintas į traukinį.

Suimti tranzitiniame traukinyje siautėjusius rusus nuspręsta paaiškėjus, kad nė vienas iš jų neturi giminių Lietuvoje, pas kuriuos galėtų apsigyventi bylos nagrinėjimo metu, be to, neturi pinigų pragyvenimui.

Už viešosios tvarkos pažeidimą streikuotojams gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas. Už šį nusikaltimą skiriama maksimali bausmė - laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Minėtą protesto akciją pasmerkė Rusijos užsienio reikalų ministerija (URM), o Lietuvos URM įvertino ją kaip "politinį chuliganizmą".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.