aA
Palestinos savivaldos lyderis Yasseras Arafatas (Jasiras Arafatas) ketvirtadienį interviu didžiausiam Izraelio laikraščiui pareiškė, kad izraeliečiams turėtų būti gėda taip trokšti jo mirties.
Yasser Arafat
Yasser Arafat
© EPA-ELTA
Laikraštis "Yedioth Ahronoth" išspausdino šį interviu praėjus šešioms dienoms po to, kai šiame leidinyje buvo paskelbti visuomenės apklausos rezultatai, parodę, kad 37 proc. Izraelio gyventojų trokšta Y.Arafato mirties, o 23 proc. pageidautų, kad jis būtų ištremtas iš šalies. Apklausa atlikta Izraeliui paskelbus apie savo ketinimus "pašalinti" Y.Arafatą.

"Ar jums negėda? Juk aš buvau savo draugo Yitzhako Rabino (Icchako Rabino) partneris, ar jūs tai pamiršote?", - klausė Y.Arafatas, kalbėdamas apie šios apklausos rezultatus.

1993 metais tuometiniai Palestinos išsivadavimo organizacijos (PIO) lyderis Y.Arafatas ir Izraelio ministras pirmininkas Y.Rabinas pasirašė laikiną Oslo taikos susitarimą, vadovaudamiesi principu "žemė už taiką". Palestiniečių sukilimas prasidėjo 2000 metais, kai kitose derybose šalims nepavyko pasiekti nuolatinio susitarimo.

"Kas dar, be manęs, iš palestiniečių vadovų turėjo drąsos pasirašyti Oslo susitarimą? Praėjo jau dešimt metų, o aš vis dar laikausi jame numatytų įsipareigojimų", - sakė Y.Arafatas interviu "Yedioth Ahronoth".

Izraelis praėjusią savaitę papiktino tarptautinę bendriją pareikšdamas, kad nusprendė "pašalinti" Y.Arafatą. Izraelis nenurodė, kada ir kokių veiksmų bus imtasi prieš 74 metų Y.Arafatą, kurį Izraelio armija beveik dvejus metus laiko apsupusi jo būstinėje Ramaloje.

"Aš niekur nesiruošiu iš čia trauktis. Čia mano tėvynė. Aš užaugau čia, netoli Vakarinės Jeruzalės šventyklos sienos", - sakė jis, kalbėdamas apie savo vaikystę, dėl kurios Artimųjų Rytų ekspertams kyla nemažai klausimų.

"Prie šios sienos aš galbūt meldžiausi daugiau, nei dauguma žydų", - sakė jis, greičiausiai kalbėdamas apie Al Aksos mečetę, esančią pietinėje Šventyklos aikštės pusėje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.