aA
Irako partizanai netoli Sadamo Huseino gimtojo Tikrito miesto vėlai ketvirtadienį surengė pasalą ir nukovė tris bei sužeidė dar du amerikiečių kareivius, pranešė JAV kariškių atstovas spaudai. Kiek anksčiau arabų televizija pranešė, kad per kelis išpuolius Irake galėjo žūti aštuoni amerikiečių kariai.
JAV jūrų pėstininkai, karas Irake
JAV jūrų pėstininkai, karas Irake
© EPA-ELTA
JAV kariuomenės atstovo teigimu, trys kareiviai iš 4-osios pėstininkų divizijos buvo nušauti 8 km į pietus nuo Tikrito, kai tikrino objektą, kuriame galėjo būti ginklų. "Vėlai ketvirtadienį pasaloje kareiviai buvo apšaudyti iš nedidelio kalibro ginklų. Jie atvyko tikrinti objekto, kur, kaip įtariama, galėjo būti granatsvaidžių", - sakė jis.

Kiek anksčiau JAV kariuomenė pranešė, kad į rytus nuo Ramadžio miesto ketvirtadienį buvo sužeisti du amerikiečių kariai, o visureigis "Humvee" - suniokotas. JAV pareigūnas negalėjo patvirtinti, ką bendra šis incidentas turi su tuo, kas įvyko prie Chaldijos miesto, kur išpuolio taikiniu tapo amerikiečių karių vilkstinė.

Chaldija priklauso vadinamajam sunitų trikampiui - taip JAV praminė teritorijas, esančias į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado. Ši zona laikoma kovotojų pasipriešinimo židiniu - joje nerimsta išpuoliai prieš JAV pajėgas, kurių vadovaujama Irako okupacija tęsiasi jau penkis mėnesius.

Pasak liudininkų, sprogo karinis automobilis, kuriuo važiavo maždaug 10 JAV karių. Netrukus kitos vilkstinėje važiavusios transporto priemonės, kurios nesustodamos bandė pasiekti JAV bazę, buvo apmėtytos reaktyvinėmis granatomis.

Vietos gyventojas pasakojo matęs, kaip iš susprogdinto automobilio buvo ištraukti aštuonių žuvusių karių kūnai. Kitas liudininkas teigė matęs dar kelis sunkiai sužeistus kariškius.

Smarkus sprogimas buvo girdimas ir Chaldijos užmiestyje esančioje JAV karo bazėje, kur laikomos didelės ginklų amunicijos atsargos. Tačiau kol kas apie šio sprogimo priežastis ir jo pasekmes pareigūnai nepranešė.

Pasak liudininkų, per išpuolius Chaldijoje taip pat buvo sužeisti du irakiečiai.

Liudininkai pasakojo, kad sprogimas įvyko konvojui įvažiavus į miestą iš Faludžos į Ramadį vedančiu keliu. "Bomba sprogo tiesiai po kariniu transporteriu. Jis užsidegė. Kiti vilkstinėje važiavę automobiliai bandė tęsti kelionę, tačiau maždaug už pusės kilometro į juos buvo paleistos reaktyvinės granatos", - sakė vienas liudininkų.

Tuo tarpu naujienų agentūros "Reuters" žurnalistas pasakojo, kad po išpuolio amerikiečių pajėgų apsuptoje įvykio vietoje matė du liepsnojančius automobilius. Po incidento kariuomenė apsupo apgadintus automobilius ir neleido žurnalistams prie jų artintis, pasakojo korespondentas.

Per partizaninius išpuolius, kurių daugiausia rengiama Bagdade ir aplinkiniuose sunitų regionuose, kur S. Huseinas vis dar remiamas, nuo gegužės 1 dienos žuvo 76 JAV kareiviai. Gegužės 1-ąją Vašingtonas paskelbė, kad didelio masto karo veiksmai Irake baigti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.