aA
Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus pataria prezidentui Rolandui Paksui "daug atsargiau rinktis savo politinius partnerius". Interviu Žinių radijui, reaguodamas į radikalios Lietuvos laisvės sąjungos lyderio parlamentaro Vytauto Šustausko teiginius, esą Lietuvoje politikai rezga sąmokslą prieš "tautos prezidentą" R.Paksą, V.Adamkus teigė, kad vienas tokių politikų yra pats V.Šustauskas, "pagarsėjęs savo antisemitiniais pareiškimais ir necenzūriniais išpuoliais".
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© ELTA
"Šis ponas visada buvo ir liks už civilizuotos politikos ribų", - sakė V.Adamkus. Jo teigimu, pavojų kelia ne V.Šustauskas, bet jam išsakomas dabartinio prezidento R.Pakso pritarimas.

"Mane nustebino ne V.Šustausko pareiškimas, kuriame jis Lietuvos premjerą ir Seimo pirmininką lygina su (sovietinio NKVD vadovu Lavrentijumi - BNS) Berija, bet palanki prezidento reakcija tokiam nekorektiškam išpuoliui. To Lietuvos politikoje dar nėra buvę. Aš patarčiau dabartiniam prezidentui daug atsargiau rinktis savo politinius partnerius", - sakė V.Adamkus.

Rugsėjo pradžioje ryšių su kriminaliniais veikėjais neslepiantis V.Šustauskas apkaltino Seimo pirmininką Artūrą Paulauską ir premjerą Algirdą Brazauską "politiniu sąmokslu prieš tautos prezidentą Rolandą Paksą".

"Vos tik Lietuvoje atsirado pirmas valdžios žmogus, kuris peržengė valdininkų-politikų-pareigūnų neliečiamumo ribą "aš nematau tavęs, tu nematai manęs", kuri tęsėsi nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo pradžios, KGB pulkininko sūnus Seimo pirmininkas A.Paulauskas panoro šį žmogų - Lietuvos Respublikos Prezidentą Rolandą Paksą - izoliuoti ir "įkalinti" Prezidentūroje (apriboti Prezidento galias)", - rašoma rugsėjo pradžioje išplatintame pareiškime.

Sovietmečiu už chuliganizmą kalėjime sėdėjęs V.Šustauskas rašte paragino neleisti "juodosioms jėgoms izoliuoti ir "įkalinti" Prezidentūroje R.Pakso, nes, priešingu atveju, buvęs LKP CK administracinių organų priežiūros skyriaus instruktorius A.Paulauskas ir buvęs LKP CK pirmasis sekretorius A.Brazauskas sugrąžins Lietuvą į Berijos ir kolūkių laikus".

Tada prezidentas R.Paksas, komentuodamas V.Šustausko pareiškimą, per savo spaudos tarnybą pareiškė, kad "kiekviena politinė partija turi teisę išsakyti savo poziciją visais aktualiais šalies klausimais".

"Valstybės vadovo įsitikinimu, Lietuvai artėjant prie narystės Europos Sąjungoje ir NATO bei susiduriant su naujais iššūkiais, būtina telkti visuomenę ir visas valdžios institucijas bendram tikslui - saugios, klestinčios ir turtingos Lietuvos kūrimui", - paskelbė prezidento spaudos tarnyba.

Kartu pareiškime pažymėta, kad "prezidentas R.Paksas mano, kad bet kuri politika yra galima tik Konstitucijos rėmuose".

Tai jau antrasis atvejis per savaitę, kai kadenciją baigęs prezidentas V.Adamkus kritikuoja R.Paksą. Praėjusią savaitę V.Adamkus supeikė dabartinio prezidento ir jo patarėjų komandos vykdomą užsienio politiką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.