aA
Tradicinė kasmėnesinė gyventojų nuomonės apklausa rodo, kad parama Lietuvos narystei Europos Sąjungoje (ES) šiek tiek sumažėjo, tačiau išlieka aukščiausia tarp kaimyninių šalių, besirengiančių narystei, rašoma pranešime spaudai.
Apklausos duomenimis, rugsėjį Lietuvos narystę Europos Sąjungoje (ES) remia 73,4 proc. šalies gyventojų, tai yra 3 proc. mažiau nei liepos mėnesį.

Prieš referendumą, balandžio mėnesį, už Lietuvos narystę ES narystę pasisakė 66,3 proc. apklaustųjų. Gegužės 10-11 dienomis vykusiame referendume narystę ES parėmė daugiau nei 91 proc. Lietuvos piliečių.

Lietuvos narystės ES neremia 15 proc. apklaustųjų, liepą tokių buvo 13,2 proc. 11,6 proc. apklaustųjų šalies gyventojų šiuo klausimu neturi nuomonės, liepos mėnesį dėl narystės neapsisprendę buvo 10,4 proc. apklaustųjų. Rugpjūtį apklausa nebuvo atliekama.

Reprezentatyvią 1070 Lietuvos gyventojų apklausą rugsėjo 4-7 dienomis atliko Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras "Vilmorus".

"Vilmorus" direktoriaus Vlado Gaidžio teigimu, net ir nurimus aktyviai politikų ir visuomenės diskusijai dėl narystės ES, visuomenės parama narystei išlieka aukšta.

“Norint išlaikyti visuomenės paramą Europos Sąjungai, būtina ir toliau informuoti šalies visuomenę apie artėjančią narystę ES, būtų nepateisinama, jei valdžios institucijos, referendumui praėjus, sumažintų visuomenės informavimą”, - sako Vl.Gaidys.

Parama narystei ES Lietuvoje išlieka aukščiausia, lyginant su kaimyninėmis šalimis kandidatėmis. Latvijoje, naujausių apklausų duomenimis, 56,5 proc. respondentų, ketinančių dalyvauti referendume, teigė balsuosią už šalies narystę ES. Referendume Estijoje narystę parėmė 67 proc. rinkėjų, Lenkijoje 50 proc. apklaustųjų rugpjūčio mėn. palankiai žiūrėjo į narystės Europos Sąjungoje poveikį šaliai.

Stoti į ES jau apsisprendė Malta, Kipras, Slovėnija, Vengrija, Lietuva, Slovakija, Lenkija, Čekija ir Estija. Šį savaitgalį dėl narystės ES apsispręs Latvijos gyventojai. Lietuva, kartu su kitomis devyniomis kandidatėmis, visateise ES nare taps 2004 metų gegužės 1 dieną.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.