aA
Daugiau kaip šimtas milijonų pasaulio vaikų, kenčiančių skurdą, ligas ir seksualinį išnaudojimą, neina į mokyklas, praneša Jungtinių Tautų (JT) vaikų fondas UNICEF. Maždaug 46 milijonai Afrikos Sacharos regiono ir tiek pat Pietryčių Azijos vaikų niekada nematė, kaip atrodo mokyklos klasė.
Mokinys
Mokinys
Anot fondo, Afganistane, kur JAV vadovaujamos pajėgos 2001 metais nuvertė Talibano režimą, padėtis pastaraisiais metais pagerėjo. Į mokyklas einančių mergaičių skaičius pernai valstybėje išaugo 37 proc.

Tačiau visame pasaulyje - daugiausia neturtingose valstybėse -, pasak UNICEF, išsilavinimo negauna 123 milijonai jaunų žmonių. "Pasaulyje, kur išsilavinimas yra kiekvieno vaiko teisė, tai - liūdinanti realybė. Ir tai didžiausia grėsmė bet kokioms pastangoms sumažinti skurdą", - teigė UNICEF vadovas Carolas Bellamy (Kerolas Belamis).

Nors skirtumas tarp berniukų ir mergaičių, negaunančių išsilavinimo, skaičiaus pastaraisiais metais sumažėjo, mergaitės vis dėlto sudaro daugiau kaip pusę visų į mokyklas neinančių vaikų.

Vaikai, kurie neina į mokyklas, dažniau serga įvairiomis ligomis, kenčia priespaudą ir seksualinį išnaudojimą, teigia UNICEF. Išsilavinimą gaunantys vaikai išaugę daug geriau sugeba pasirūpinti savimi ir savo šeimomis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.