aA
Buvęs Jungtinių Tautų (JT) inspektorių nusiginklavimo klausimais vadovas Hansas Blixas (Hansas Bliksas) vis labiau linksta manyti, kad Irakas dešimtojo dešimtmečio pradžioje sunaikino savo masinio naikinimo ginklus ir kad žvalgybos agentūros klydo pateikdamos išvadas dėl Irako ginkluotės, kuriomis buvo remiamasi pradedant karą.
Hansas Blixas
Hansas Blixas
© EPA-ELTA
"Vis labiau įsitikinu, kad Irakas 1991 metų vasarą sunaikino beveik viską, ką turėjo, kaip jis ir teigė", - trečiadienį interviu Australijos radijui pareiškė H.Blixas, kuris šiuo metu yra Švedijoje. Pasak jo, mažai tikėtina, kad Irake dirbantys specialistai, kurie ieško masinio naikinimo ginklų, ką nors suras.

Grėsmė, kad Bagdadas panaudos masinio naikinimo ginklus, buvo pagrindinis JAV argumentas karo operacijai prieš Iraką pateisinti.

H.Blixas, kuris paliko savo postą birželį, kai baigėsi jo sutarties laikas, priminė, kad iš pradžių JAV vadovybė kalbėjo apie realius Irako masinio naikinimo ginklus, o vėliau ėmė kalbėti apie tokių ginklų kūrimo programas.

"Galbūt dabar pavyks surasti nebent kokius nors mus dominančius dokumentus", - sakė ekspertas.

H.Blixas, kaip JT monitoringo, patikros ir inspekcijų komisijos pirmininkas, trejus metus ieškojo Irako biologinių bei cheminių ginklų ir balistinių raketų.

JT inspektoriai iš Irako išvyko šių metų kovo mėnesį, amerikiečių ir britų pajėgoms rengiantis invazijai. Raginimai atnaujinti inspekcijas buvo atmesti, ir JAV okupacinė valdžia vietoje jų įsteigė savo pačios instituciją - Irako tyrimo grupę.

Per daugiau kaip penkis mėnesius trukusią paiešką Irako tyrimo grupė, kurioje dirba apie 1,5 tūkst. ekspertų, nerado jokių masinio naikinimo ginklų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.