aA
JAV antradienį vetavo Jungtinių Tautų (JT) rezoliuciją, kurioje Izraelio reikalaujama nekenkti ir nedeportuoti palestiniečių prezidento Yassero Arafato (Jasiro Arafato), nes tekste neminimos savižudžių išpuoliais kaltinamos palestiniečių grupuotės.
Jungtinių Tautų Saugumo Taryba
Jungtinių Tautų Saugumo Taryba
© EPA-ELTA
Po ilgų konsultacijų, kurių metu nepavyko rasti tiek Jungtinėms Valstijoms, tiek šį pasiūlymą teikusiai Sirijai priimtino kompromiso, vienuolika JT Saugumo Tarybos narių pritarė rezoliucijos projektui, o Didžioji Britanija, Vokietija ir Bulgarija susilaikė.

Rezoliucijos projektas, kurį parengė palestiniečių pasiuntinys JT Nasseras al-Kidwa (Nasiras Kidva) ir parėmė arabų šalys, "reikalauja, kad okupacinė jėga Izraelis nesiimtų jokios deportacijos ir nebekeltų jokios grėsmės išrinktojo Palestinos savivaldos prezidento saugumui".

"Mes grįšime pas jus, galbūt netrukus, - po balsavimo Tarybai pasakė N.al-Kidwa. -Tai, kas įvyko, mūsų neįbaugins".

Kaltindamas Y.Arafatą smurto kurstymu, Izraelio saugumo kabinetas praėjusią savaitę paskelbė, kad Izraelis "pašalins" jį kaip "kaip kliūtį taikai", tačiau nenurodė, kokiu būdu ir kada. Pats palestiniečių prezidentas jam metamus kaltinimus neigia.

Šis Izraelio pareiškimas sukėlė tarptautinės bendrijos pasipiktinimą. Pirmadienį per beveik aštuonias valandas užtrukusius karštus debatus 15 narių Saugumo Taryboje daugiau kaip 40 valstybių pasmerkė sprendimą atsikratyti Y.Arafato.

Po balsavimo JAV ambasadorius JT Johnas Negroponte'as (Džonas Negropontas) kartu su kitais Tarybos nariais perspėjo Izraelį, kad šis veto nereiškia, jog jis turėtų pakenkti Y.Arafatui ar išsiųsti jį į tremtį.

J.Negroponte'as sakė, kad rezoliucijos projektas yra "su trūkumais", nes jame aiškiai nepasmerkiamos tokios palestiniečių kovotojų grupuotės, kaip "Hamas", "Islamo džihadas" ir "Al Aksos kankinių brigados", kurios laikomos atsakingomis už savižudžių išpuolius Izraelyje.

Tačiau Sirijos pasiuntinys JT išreiškė apgailestavimą dėl šio veto ir sakė, kad Izraelis "neturėtų priklausyti Jungtinėms Tautoms, nes jis nėra taiką mylinti valstybė".

Palestiniečiai išreiškė nuogąstavimus, kad JAV veto Izraelio lyderiai gali traktuoti kaip leidimą nužudyti Y.Arafatą.

Izraelio vicepremjeras Ehudas Olmertas sekmadienį sakė, kad Y.Arafato nužudymas yra viena galimybių, kaip ir ištrėmimas iš palestiniečių teritorijų ar jo izoliavimas būstinėje Vakarų Kranto Ramalos mieste, kur izraeliečių armija turi patrulių, o prie kelių yra įrengusi patikrinimo postus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.