aA
Pradėjęs darbo vizitą Vokietijos Federacinėje Respublikoje Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas šiandien susitiko su Vokietijos Federaliniu Kancleriu Gerhardu Schroederiu, rašoma pranešime spaudai.
Algirdas Brazauskas
Algirdas Brazauskas
© ELTA
Susitikimo metu Vokietijos Federalinis Kancleris gyrė Lietuvos ekonomikos plėtrą, pasak jo, tai rodo, kad mūsų šalis yra pasirengusi narystei Europos Sąjungoje.

Ministras Pirmininkas A.Brazauskas padėkojo, kad Vokietija tapo viena pirmųjų valstybių, šių metų liepos mėnesį baigusi ES sutarties ir prisijungimo prie NATO protokolų ratifikaciją.

Pokalbyje aptarta šių metų spalio 4 d. Romoje prasidėsianti pirmoji Tarpvyriausybinės Konferencijos sesija. G.Schroederis pažymėjo, jog Vokietijos požiūriu, ES Konstitucinės sutarties projektas yra geras. A.Brazauskas sakė, kad Lietuvos pozicijoje sutarties projekto atžvilgiu iš esmės principinių skirtumų nėra. Lietuva buvo konstruktyvi Konvente, tokia pati ji išliks ir Tarpvyriausybinėje Konferencijoje, Lietuvai svarbi visų ES narių lygybė.

Lietuvos Vyriausybės vadovas kalbėjo, kad rugsėjo 5 d. Vilniuje priimtame 5 premjerų pareiškime sutarta siekti, kad Rail Baltica projektas būtų įtrauktas į Transeuropinio tinklo prioritetinių projektų sąrašą. Jis taip pat sakė, kad Via Baltica ir Lietuvos – Lenkijos energetinio tilto projektų įgyvendinimui taip pat turėtų būti skiriamas prioritetinis dėmesys.

A.Brazauskas pažymėjo, kad Lietuva tikisi Vokietijos paramos įtikinant kitas ES valstybes nares šių projektų svarba, svarstant šiuos klausimus ES institucijose. Vokietijos Federalinis Kancleris sakė, kad šie projektai verti dėmesio ir atidesnio svarstymo ir neatmetė galimybės, kad Vokietija gali susidomėti šiais projektais.

Pokalbyje A.Brazauskas pažymėjo, kad Lietuva, kaip būsimoji ES pasienio valstybė, suvokia savo atsakomybę dėl išorinės ES sienos apsaugos, todėl pasiūlė, kad Lietuvoje būtų įkurtas specializuotas regioninis ar visos ES masto pasienio tarnybų pareigūnų mokymo centras. G.Schroederis pasiūlė, kad susitiktų abiejų šalių vidaus reikalų ministrai ir šį klausimą aptartų konkrečiau.

Pokalbyje aptarti ir Lietuvos santykiai su kaimyninėmis valstybėmis. G.Schroederis pažymėjo, jog sėkmingai išspręstas Kaliningrado tranzito klausimas. Pažymėta, kad ratifikuoto sienos ir readmisijos sutartys su Rusija.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.